Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 17:07 2024 YILINDA 2557 HAYVAN KISIRLAŞTIRILDI
- 14:30 BAŞKAN TEPE KARNE TÖRENİNE KATILDI
- 13:50 MÜSİAD’DA YENİ DÖNEM
- 13:24 KUMRU’YA ESTETİK DOKUNUŞ
- 13:21 KARNELERİNİ BAŞKAN GÜLER’DEN ALDILAR
- 13:16 VALİ EROL, KARNE SEVİNCİNE ORTAK OLDU
- 13:13 İTFAİYEDEN HIZLI MÜDAHALE
- 12:25 KADIN ÇİFTÇİLERİN GELİŞMELERİ SAĞLANACAK
- 12:22 VARGELOĞLU’DAN YARIYIL MESAJI
- 12:21 “KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZİ DESTEKLEYELİM”
- 12:17 KIZILAY KIŞ YARDIMLARIYLA 500 BİN AİLEYE ULAŞIYOR
- 11:29 KRUVAZİYER TURİZMİNDE REKORLAR YILI OLACAK
- 11:23 TOPRAK YOKSA GELECEK DE YOK!
- 10:35 ENGELSİZLER DEMİRİ ERİTMEYE KARARLI
- 10:35 AMATÖRDE 6 HEYECAN YAŞANACAK
KADIN ÇİFTÇİLERİN GELİŞMELERİ SAĞLANACAK
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğiyle geliştirilen, kadınların tarım alanında daha etkin olmaları ve katma değerli ürün üretmelerinin hedeflendiği Tarımda Kadın Eli Projesi çerçevesinde yapılacak çalışmalar için Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), TTSO, KTÜ, Trabzon Üniversitesi, Trabzon Barosu, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve TOBB Trabzon Kadın Girişimciler Kurulu olmak üzere Trabzon'daki 8 kurum protokol imzaladı.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) gerçekleştirilen imza törenine TTSO Başkanı Erkut Çelebi, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, Trabzon Barosu Başkanı Hakan Orhan, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Aktürk, Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Kul ve TOBB Trabzon Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ahsen Aydın katıldı.
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, tarımsal üretime dahil olan ailelerin ve kadın çiftçilerin gelir durumunun normalin altında olduğunu belirterek, "Bu sorunun üstesinden gelebilmek için özellikle kadın çiftçilerin emeklerini değerlendirebilmeleri amacıyla sürdürülebilir yöntemlerle, gelir getirici alternatif ürünler yetiştirmeleri sağlanmalıdır. Gelişen bilim ve teknoloji olanaklarından faydalanmalarını sağlayacak çalışmalar yapılmalıdır. Tarımda Kadın Eli Projesi ile kadınların tarım alanında teknik bilgi, ilgi ve yeterliliklerinin artırılması, girişimcilik özelliklerinin geliştirilmesi, tarım ürünlerinin ticarileştirilmesi konusunda yetkinlik kazanmaları hedeflenmektedir. Bugün imzaladığımız protokol ile TOBB desteğiyle geliştirilen Tarımda Kadın Eli Projemizin Trabzon ayağı faaliyete geçirilecektir. Protokolde yer alan kurumlar projeye eğitim desteği ve teknik destek sağlayacaklardır. Bu doğrultuda hem üretim hem pazarlama alanında kapsamlı eğitimler sunulacaktır. Ayrıca hijyen, sağlıklı üretim ve yasal mevzuat ile ilgili eğitimler verilecektir. Proje kapsamında kadınlarımıza iyi tarım uygulamalarını içeren güncel bilgiler sunulacaktır" dedi. Başkan Çelebi, projenin sağlıklı ilerlemesi, tarıma değer katacak projeler geliştirilmesi için Trabzon'da Ziraat Fakültesi açılmasının gerekliliğini de sözlerine ekledi.
ÇUVALCI: ALTERNATİF ÜRÜNLER HAKKINDA ÇALIŞMALAR YAPILACAK
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, "Kadın olduğu her yerde üretiyor. Projeye akademik destek vermekten mutluluk duyacağız. Ürünlerin iyi tespit edilmesi lazım. Alternatif ürünler hakkında detaylı çalışma yapılabilir. Bazı ilçelerimizde bu konularda başarılı çalışmalar yapılıyor. TTSO ve Kadın Girişimciler Kurulu'na teşekkür ediyorum. Ortak akılla, iş birliğiyle başarılı çalışmalar yapılacağına inanıyorum. Sahadaki taleplerin de sağlıklı şekilde alınması gerekiyor" dedi.
AŞIK KUTLU: KADINLARIMIZ HAYATIN HER ALANINDA BAŞARIYA İMZA ATIYOR
Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu ise "Güzel sonuçlar doğurmasını bekliyoruz. Bölgemizde kadın elinin değmediği alan yok. Tarımda bütün yük kadınların omuzlarında. Geleneksel yöntemlerle başarılı sonuçlar elde ettiler. Bu projeyle bu başarılarını attırmaya yönelik yeni metotlar ortaya konulacak. Bu projeye ön ayak olan Kadın Girişimciler Kuruluna teşekkür ediyorum. Son yıllarda kadınlarımız sadece tarımda değil hayatın tüm alanlarında başarıya imza atıyor. Akademide de bunu görüyoruz. Bazı bölümlerde kadın öğrencilerin oranı yüzde 60'ı buluyor. Bu projenin tarım dışındaki değişik alanlarda da uygulanacağına eminim. Hep birlikte katkı vererek projeyi başarıya taşıyacağız" diye konuştu.
AKPINAR: KADIN İSTİHDAMI EN ÖNEM VERDİĞİMİZ ALANLARDAN BİRİ
DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, "Kadın istihdamı topyekûn kalkınmada en önem verdiğimiz alanlardan biri. Tarımdan tutun endüstriye kadar her yerde kadının elinin olması gerekiyor. Kadınlar değer katıyor. Kadınların hedef kitle olduğu Anadolu'dakiler projesi var. Ajans olarak uyguladığımız desteklerle ciddi bir kadın istihdamı oluşturuldu. Böyle projelerde olmaktan memnuniyet duyuyoruz" dedi.
ORHAN: KADINLARI HAKLARI KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRECEĞİZ
Trabzon Barosu Başkanı Hakan Orhan da "Türkiye, kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren ilk ülkelerden biri. Ama toplumda tam anlamıyla bilinçlenme sağlanamadı. Baro olarak bu projenin parçası olmaktan mutluyuz. Kadınları hakları konusunda bilinçlendireceğiz. Kadın ne kadar güçlü olursa toplum o kadar güçlü olur" ifadesini kullandı.
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Kul, "Kadınların sağlığıyla ilgili çalışmalar yapacağız. Proje kapsamında kadınlarımızın sağlığıyla ilgili konularda destek vereceğiz" dedi.
İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Aktürk, "Projenin paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak kadınlarımıza pozitif ayrımcılık uyguluyoruz hayvansal ve tarımsal desteklerde. Bu proje kapsamında da üretimden pazarlamaya kadar her konuda yanınızdayız" diye konuştu.
AYDIN: AMACIMIZ KADINI GÜÇLENDİRMEK
TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ahsen Aydın, "Projede amacımız kadının ürettiğini çeşitlendirmek, satmasını sağlamak, kısacası kadını güçlendirmek ve refahını artırmak. Kadın mutlu olursa çocuk mutlu olur. Yola çıkış noktamız çocuk. Toplumun geleceği çocuklar. Bazı pilot uygulamalara başladık. Krem ve tonik üretilebilecek bitkileri kadınlarımız üretiyor. Her bölgenin toprağı farklı. Ürünleri farklı. Verim alabileceğimiz ürünler üzerinden gideceğiz. Uzun soluklu bir proje ve başarılı olacağımıza inanıyoruz. Tarımsal ürünlerden katma değeri yüksek, tıpta ve diğer sektörlerde kullanılacak ürünler üretilmesini amaçlıyoruz. Bu anlamda üniversitelerimizle de güzel iş birlikleri yapacağız" ifadesini kullandı.