Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 14:05 4 MAHALLENİN İÇME SUYU SORUNU ÇÖZÜLDÜ
- 14:06 TÜRKİYE’NİN LOJİSTİK GÜCÜ BÜYÜYOR
- 13:40 “ŞEHRİN HER NOKTASINA EŞİT HİZMET ULAŞTIRACAĞIZ”
- 13:30 SAĞLIĞIMIZLA OYNAYANLARA CEZA YAĞDI
- 13:05 OBB’DEN İÇ ISITAN HİZMET
- 13:06 ŞEYHOĞLU: 3600 EK GÖSTERGE SÖZÜ HAVADA KALMASIN!
- 12:46 ZENGİN; “HEMŞİRELER TÜKENMİŞLİK SENDROMU YAŞIYORLAR”
- 11:43 TOPÇAM’DA EĞİTİMLER TAMAMLANDI
- 11:41 “RAHİM AĞZI KANSERİ, HPV AŞISI İLE ÖNLENEBİLİR”
- 11:10 SPORA HAS
- 11:10 2 VE 3.’NCÜ LİG HT SPOR’DA
- 11:09 ORDU 67 FİNAL MAÇLARI İÇİR SABIRSIZ
- 11:10 İLHAMİ ÜNYE 57 SPOR’DA
- 10:14 GAZİ VURUŞU
- 15:32 52 ORDUSPOR’DAN 2 TAKVİYE
“RAHİM AĞZI KANSERİ, HPV AŞISI İLE ÖNLENEBİLİR”
HPV aşılarının, rahim ağzı kanserine karşı korunmada etkili bir yöntem olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Karakaya, “HPV aşısı, kadınları bu kansere yol açabilecek yüksek riskli HPV türlerine karşı koruyabilir. Ayrıca, 21 yaşından itibaren düzenli Pap smear testi yaptırılması, kanser öncesi lezyonların erken dönemde tespit edilmesine olanak sağlar” dedi.
Medical Park Ordu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sevda Karakaya, rahim ağzı kanseri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla açıklamalarda bulundu. Rahim ağzı kanserinin, kadınlar arasında en yaygın görülen jinekolojik kanser türlerinden biri olduğunu belirten Op. Dr. Karakaya, erken tanının hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.
Rahim ağzı kanserinin en sık HPV (Human Papilloma Virüsü) enfeksiyonu ile ilişkili olduğunu ifade eden Op. Dr. Karakaya, “ Rahim ağzı kanseri, önlenebilir bir hastalıktır. Düzenli jinekolojik muayeneler ve tarama testleri (Pap smear ve HPV testi) sayesinde bu hastalığı erken evrede yakalamak mümkündür. Erken tanı sayesinde tedavi şansı çok daha yüksektir” diye konuştu.
“Aşı ve tarama testlerinin önemi”
HPV aşılarının, rahim ağzı kanserine karşı korunmada etkili bir yöntem olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Karakaya, özellikle genç kızların ve kadınların aşılanmasının önemine değindi. Op. Dr. Karakaya, “HPV aşısı, kadınları bu kansere yol açabilecek yüksek riskli HPV türlerine karşı koruyabilir. Ayrıca 21 yaşından itibaren düzenli Pap smear testi yaptırılması, kanser öncesi lezyonların erken dönemde tespit edilmesine olanak sağlar” dedi.
“Belirtiler ve risk faktörleri”
Rahim ağzı kanserinin erken evrede genellikle belirti vermediğini belirten Op. Dr. Karakaya, ilerleyen aşamalarda görülebilecek bazı belirtileri ise şöyle sıraladı:
“• Anormal vajinal kanama,
• Cinsel ilişki sırasında ağrı veya kanama,
• Vajinal akıntıda değişiklik,
• Alt karın bölgesinde ağrı.”
Risk faktörlerinden bahseden Op. Dr. Karakaya, “Risk faktörleri arasında erken yaşta cinsel ilişkiye başlama, çok sayıda partner, sigara kullanımı ve bağışıklık sisteminin zayıf olması gibi unsurlar yer alır” açıklamasında bulundu.
“Doktor kontrolleri aksatılmamalı”
Son olarak kadınlara düzenli tarama testlerini ihmal etmemeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunan Op. Dr. Karakaya, toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini söyledi. Op. Dr. Karakaya, “Rahim ağzı kanseri, düzenli kontrol ve koruyucu önlemlerle büyük oranda önlenebilir. Her kadın, kendi sağlığı için bilinçli hareket etmeli ve doktor kontrollerini aksatmamalıdır” dedi.