Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 11:57 TDED'DE, HİKÂYELERİYLE ORDU TÜRKÜLERİ VARDI
- 11:38 ŞANLITÜRK, ENERJİ VE ULAŞIM İHTİYAÇLARINI DA MECLİSE TAŞIDI
- 10:58 “UZUN ÖMÜRLÜ ULAŞIM İMKÂNI KAZANDIRACAĞIZ”
- 10:54 115 BİN 752 HAYVAN AŞILANDI
- 10:49 BAŞKAN TEPE, AVRUPA’YA SESLENDİ
- 10:46 “DENİZ BAKANLIĞI KURULMALIDIR”
- 15:17 “SAĞLIK TURİZMİNE TALEP ARTIYOR”
- 15:01 TSD’DEN MHP’YE İADE-İ ZİYARET
- 14:09 KABADÜZ’DE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI HIZLANDI
- 14:08 MODERN DÖNÜŞÜM İÇİN DÜĞMEYE BASILDI
- 14:07 “REFAKAT İZNİ İSTİYORUZ”
- 14:02 BAŞKAN TEPE AVRUPA’NIN BAŞKENTİ BRÜKSEL’DE
- 13:53 HAVA YOLU YOLCU SAYISI ARTI
- 13:45 SON GÜN 1 OCAK 2025
- 13:32 ŞANLITÜRK, ADLİYENİN İHTİYAÇLARINI MECLİSE TAŞIDI
“DENİZ BAKANLIĞI KURULMALIDIR”
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile ulusal ve uluslararası paydaşları tarafından yürütülen, Mavi Ekonominin geliştirilmesinin amaçlandığı Blue Gates Project açılış toplantısına katılan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Adil Levent Karlıbel, denizlerdeki zenginlik artık sadece Tarım Bakanlığı alt birimi ile yönetilemez acilen Deniz Bakanlığı kurulmalıdır dedi.
Trabzon’da gerçekleşen Blue Gates Project açılış törenine Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, DOKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adil Levent Karlıbel, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Doğu Karadeniz Bölge Temsilcisi ve Ordu TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Emrah Baş, DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, protokol üyeleri ve Türkiye ile proje ortağı ülkelerden bilim insanları katıldı.
Gerçekleşen toplantıda konuşan Başkan karlıbel; “Adalarla birlikte 10.000 km kıyımız var. Üç tarafımız deniz ve Marmara gibi dev bir iç denize sahibiz. Ayrıca Van Gölü gibi dünyanın sayılı büyüklükte bir gölü ile birlikte birçok doğal ve yapay gölü topraklarımızda barındırıyoruz. Bu eşsiz bir potansiyel… Ancak bu muhteşem hazineyi bir türlü değerlendiremiyoruz. Çünkü bu dev potansiyeli nasıl değerlendireceğimiz konusunda bir master planımız yok. Hangi bölge turizme sunulacak hangi bölge üretime ayrılacak belli değil. Kıyı kenar çizgilerimiz yanlışlarla dolu. Birçok kıyı kent ve kasabasının arıtması olmadığı için, yüksek ilçelerin kanalizasyonları ve çöpleri akarsulara veriliyor. Akarsulara verilen kanalizasyonlar ve çöpler erezyon toprağı ile birlikte denizlerimizi dolduruyor. Deniz kirliliğine önleyici çalışmalar hemen hiç yok.” Diye ifade etti.
Başkan Karlıbel; “Dev motorlara sahip 40-50 m boyunda tekneler ev tülü gözeneği kadar ağlarla balık avcılığı yapıyor. Yiyecek olarak değil hayvan yemi olacak bu minicik balıklar tüketilerek Karadeniz yokluğa mahkum ediliyor. Bizler bu kıyıları “mavi vatan” olarak görüp “mavi ekonomi” alanı olarak değerlendireceksek bir an önce koruma, rehabilitasyon ve gelişim master planlarını hazırlamalıyız. Nerede tekne üreteceğiz, nerede balık ve diğer ürünleri yetiştireceğiz, nerede yat limanı yapacağız ve hangi kıyıları konaklama ve rekreasyona açacağız planlamalı ve bilmeliyiz. Hangi balıkçı barınağına hangi deniz ürünleri ihtisas sanayi sitesini entegre edeceğiz kurgulamalıyız. İşte bu yol haritası bizi hem koruyacak hem de sürdürülebilir bir kazançla refaha kavuşturacaktır.” Diye söyledi.
Denizlerdeki zenginlik artık sadece Tarım Bakanlığı alt birimi ile yönetilemez acilen Deniz Bakanlığı kurulmalıdır diyen Başkan Karlıbel; “Son olarak söylemek istediğim şey şudur ki; bu dev potansiyel ve zenginlik sadece tarım bakanlığının bir alt birimi ile yönetilemez. Acilen ve derhal bir Denizcilik Bakanlığı kurulmalıdır. Bu toplantının ülkemiz ve bölgemize yeni ufuklar ve katkılar sunacağına inanıyor, güzel ev sahipliğine teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.