Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 15:11 ALTINORDU BELEDİYESİ’NDEN SAĞLIK TARAMASI HİZMETİ
- 15:00 FINDIK TİRMİDİ TESCİLLENDİ
- 14:11 “HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER İDRAR KAÇIRMAYA NEDEN OLABİLİR”
- 14:04 BAŞKAN TEPE, RUHSATSIZ İŞLETMELERE UYARI!
- 14:02 ÖNCELİK YAYA GÜVENLİĞİ
- 13:39 OTSO BAŞKANI KARLIBEL HAL ESNAFINI ZİYARET ETTİ
- 13:14 ÇÖLYAK HASTALARINA SINIRSIZ DESTEK
- 13:15 UYUŞTURUCUYA 2 TUTUKLAMA
- 13:05 2 BİN SÜRÜCÜYE CEZA KESİLDİ
- 12:48 ŞANLITÜRK; “FINDIKTAKİ KAHVERENGİ KOKARCA TARSİM KAPSAMINA ALINMALI”
- 12:47 OAL’İN ROMAN KAHRAMANLARI!
- 12:05 ORDU’DA 1163 KONU SATILDI
- 12:02 “İLAÇLANMAYAN YER BIRAKMAK İSTEMİYORUZ
- 11:41 ‘’HİÇBİR İNSANIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”
- 11:16 ORDUSPOR 67 PFDK’YA SEVK EDİLDİ
ŞEYHOĞLU’NDAN MÜLAKAT VE ÖMK DEĞERLENDİRMESİ
Türk Eğitim Sen Ordu Şubesi Başkanı Metin Şeyhoğlu, Öğretmen atamalarında uygulanan mülakat sistemine dikkat çekerek, mülakatların kamunun tüm alanlarından çıkarılması gerektiğini belirtti.
Başkan Şeyhoğlu, yaptığı açıklamada; “Mülakatın kamunun her kademesinden çıkarılmasını istiyoruz. İlk atamalarda, görevde yükselmelerde, yönetici atamalarında sadece yazılı sınav başarısı dikkate alınmalıdır. Mülakata yönelik ülkemizin çok acı tecrübeleri var. Hatırlarsanız; örneğin 2014-2018 arasında tüm yönetici atamaları mülakatlar marifetiyle yürütüldü, çekirdek çitler gibi kul hakkı yendi. Bu nedenle mülakat uygulamasına son verilmelidir” dedi.
Bundan sonraki süreçte de sendikamızın en önemli gündem maddesi Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK)’dır diyen Başkan Şeyhoğlu; “Birinci ÖMK sürecinde olduğu gibi ikinci ÖMK sürecinde de bazı sendikaların TBMM önünde ÖMK’nın geri çekilmesine yönelik eylem yaptığını hatırlatmak istiyorum. Neyse ki hükümet bunların aklına uymadı.
Hükümet ÖMK’yı geri çekseydi kariyer basamakları hala sınavla belirlenecekti, şu anda görev başında olan 232 bin meslektaşımız doğrudan başöğretmenliğe başvuramayacak ve başöğretmen tazminatı alamayarak mağdur olmaya devam edecekti, eğitim çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili tedbirler alınmamış olacaktı” diye konuştu.
Bundan sonraki süreçte Türk Eğitim Sen’in en önemli gündem maddelerinden birinin yine ÖMK olacağına vurgu yaparak ÖMK’nın eksiklerine de dikkat çeken Şeyhoğlu, şunları kaydetti:
“Yönetici atama süreci kanunda yok. Düşünün 120 bin yönetici pozisyonu bulunan bir mesleğin kanununda yönetici atama süreci yer almıyor. Her iktidar, hatta her bakan değişikliğinde, keyfiyete göre çıkarılan yönetmeliklerle yönetici atama görevlendirmeleri yapılmamalıdır. Düşünsenize Türkiye Yüzyılından söz ediyoruz ama 21. Yüzyılda hala liyakatli yönetici seçemiyoruz. Liyakati esas alan bir yönetici atama sistemi kanunda yer almalı ve kişisel inisiyatifler son bulmalıdır.
Kamuda aynı işi yapan kamu çalışanları farklı statülerde istihdam edilemez. Bu nedenle sözleşmeli istihdam, ücretli görevlendirme kaldırılmalı, tüm öğretmenler 657 Sayılı DMK’nın 4/A maddesine göre sadece kadrolu olarak atanmalıdır.
Başarıyı takdir ve teşvik eden, objektif kriterlere haiz bir ödül sistemi yasal zemine kavuşturulmalıdır.
Günümüzde emekli maaşı çalışan maaşının yüzde 45’ine denk geliyor. Bu nedenle öğretmenlerimiz emekli olmak istemiyor. Bu itibarla uzman ve başöğretmen tazminatı emekliliğe yansıtılmalıdır. Bu uygulama sayesinde hem emeklilik teşvik edilecek hem de atanmayı bekleyen genç kardeşlerimize istihdam sağlanacaktır.
Türk Eğitim Sen’in öncelikli talepleri arasında Zorunlu Hizmet Tazminatı getirilmesi bulunmaktadır. Hükümet, 2018 yılında açıklanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’yle elverişsiz koşulların hâkim olduğu bölgelerde görev yapan öğretmenlere teşvik getirileceğini taahhüt etmişti. Ancak aradan geçen 6 yıla rağmen bu uygulama hayata geçirilmedi.
Bir kez daha yineliyoruz: Bölgenin mahrumiyet derecesine göre bir brüt ile iki brüt asgari ücret tutarında Zorunlu Hizmet Tazminatı ödenmelidir. Böylece hem öğretmenlerimizin bu bölgelerde gönüllü olarak çalışması sağlanacak ve öğretmen açığı sorunu çözülecek, hem öğretmenlerimiz çalışmalarının takdir edildiğini görüp motive olacak, hem de ucube çakılı sözleşmeli öğretmen istihdamı uygulamasına gerek kalmayacaktır.”