Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 11:57 TDED'DE, HİKÂYELERİYLE ORDU TÜRKÜLERİ VARDI
- 11:38 ŞANLITÜRK, ENERJİ VE ULAŞIM İHTİYAÇLARINI DA MECLİSE TAŞIDI
- 10:58 “UZUN ÖMÜRLÜ ULAŞIM İMKÂNI KAZANDIRACAĞIZ”
- 10:54 115 BİN 752 HAYVAN AŞILANDI
- 10:49 BAŞKAN TEPE, AVRUPA’YA SESLENDİ
- 10:46 “DENİZ BAKANLIĞI KURULMALIDIR”
- 15:17 “SAĞLIK TURİZMİNE TALEP ARTIYOR”
- 15:01 TSD’DEN MHP’YE İADE-İ ZİYARET
- 14:09 KABADÜZ’DE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI HIZLANDI
- 14:08 MODERN DÖNÜŞÜM İÇİN DÜĞMEYE BASILDI
- 14:07 “REFAKAT İZNİ İSTİYORUZ”
- 14:02 BAŞKAN TEPE AVRUPA’NIN BAŞKENTİ BRÜKSEL’DE
- 13:53 HAVA YOLU YOLCU SAYISI ARTI
- 13:45 SON GÜN 1 OCAK 2025
- 13:32 ŞANLITÜRK, ADLİYENİN İHTİYAÇLARINI MECLİSE TAŞIDI
ZENGİN: EBE İSTİHDAMI YETERSİZ!
Türk Sağlık Sen Ordu Şubesi Başkanı Fatih Galender Zengin, 3 Aralık’ta yayınlanan Ebelik Yönetmeliğini olumlu bulduklarını belirtti.
Ebe istihdamının yetersizliğine dikkat çeken Başkan Zengin, yaptığı açıklamada; “Öncelikle belirtmek gerekir ki; böyle bir yönetmeliğinin yayınlanması olumludur. Meslek mensuplarının kendi görev tanımları ve işleri ile ilgili yönetmeliklere sahip olması her zaman taraf olduğumuz bir husustur” dedi.
Başkan Zengin, açıklamasının devamında ise; “Söz konusu Ebeler Yönetmeliğini incelediğimizde ise çalışma hayatı için dikkat çekilmesi gereken bazı hususlar ortaya çıkmaktadır.
Mesela; Yönetmelikte yeni olarak sorumlu ebe, uzman ebe, yetki belgesine sahip ebeler ve rehber ebe tanımlarına ve bunların görev, yetki ve sorumluluklarına yer verilmiştir. Ebelerin görev ve sorumlulukları detaylandırılmış ve genişletilmiştir. Sorumlulukların artması ve iş yükünün çoğalmasına rağmen Ebe istihdamımız yetersizdir.
Sağlık Bakanlığında görev yapan ebe sayımız yaklaşık 60 bindir bu sayının 100 binin üstüne çıkarılması gerekmektedir. İş yükünün önüne geçmek adına istihdam arttırılmadan önce görev ve yetkileri artırmak çalışma hayatı açısından sorunlara neden olacaktır.
Bunun dışında doğumhanelerin riskli birim olarak kabul edilmemesinden dolayı ek ödemede ebeler mağduriyet yaşamaktadırlar. Meslek mensuplarının yönetmeliğe kavuşturulması gibi bir işe imza atılırken çalışanların yaşadıkları sorunların çözülmesi ve beklentilerin karşılanması da elzemdir.
Talebimiz çalışanların beklentileri ile ilgilide gerekli düzenlemelerin hayat bulmasıdır. Türk Sağlık-Sen olarak sendikal mücadelemizde bu hususları gündeme getirmeye ve çözüm aramaya devam edeceğiz.
Ebelik Yönetmeliği Bilgi Notunu da branşlara göre değerlendiren Başkan Zengin; “Mezkûr yönetmelik 32741 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 03.12.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe konulmuştur.
Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmeliğinin “Ebe” başlıklı bölümünde değişiklik yapılarak ebelerin Ebelik Yönetmeliğinde tanımlanan iş ve görevleri yapacağına ilişkin düzenleme getirilmiştir.
Yönetmelikte yeni olarak sorumlu ebe, uzman ebe, yetki belgesine sahip ebeler ve rehber ebe tanımlarına ve bunların görev, yetki ve sorumluluklarına yer verilmiştir.
Buna göre; Rehber ebe: Sağlık kuruluşlarında ihtiyaç halinde kliniğe yeni başlayan ebelerin, klinik uyum sürecinin kolaylaştırılması, mesleki gelişiminin desteklenmesi ve geliştirilmesi, yeni başlayan ebelerin uyum sürecinin değerlendirilmesi ve normal doğumu teşvik eden standartlara uygun oryantasyon programını başarıyla tamamlamalarına yardımcı olan ebeyi ifade edecektir. Rehber ebe, tercihen alanında en az üç yıl deneyimli uzman ebeler arasından, uzman ebe bulunamaması halinde lisans mezunu kıdemli ebeler arasından görevlendirilir.
Sorumlu ebe: Doğumhanede en az üç yıl süreyle düzenli çalışan; öncelikle uzman ebe, yoksa lisans mezunu ebeler arasından görevlendirilen ebe ile bu şartlara sahip ebe bulunmaması halinde ilgili sağlık kurum ve kuruluşu tarafından gerekçelendirilmek koşuluyla diğer kıdemli ebeler arasından görevlendirilen ebeyi ifade eder.
Uzman ebe: Ebelik anabilim dalları altında açılan yüksek lisans programlarından lisansüstü eğitim alarak diplomaları Bakanlıkça tescil edilen ebeyi ifade edecektir.
Yetki Belgesine Sahip Ebeler: Ebelik mesleği ile ilgili özellik arz eden birim ve alanlarda yetki belgesine sahip ve bu alanlara ilişkin ebelik hizmetlerinden sorumlu ebedir. (Yetki belgesi: Ebelerin meslekleriyle ilgili özellik arz eden birim ve alanlarda ilgili mevzuatında düzenlenen hizmet içi eğitim çalışmaları neticesinde Bakanlıkça tanzim olunan belgeyi, ifade edecektir.)
Yönetmelikte ebelerin temel görev tanımlarının dışında gebelik öncesi ve gebelik döneminde, normal doğum izlemi ve doğum yaptırma sürecinde, doğum sonrası dönemde, normal yenidoğan ve çocuk sağlığında, üreme sağlığında ebenin görev, yetki ve sorumlulukları detaylandırılmıştır.
Sağlık Bakanlığının yönetmeliğin uygulanması ile ilgili tereddütleri gidermeye, uygulamayı düzenlemeye ve bu yönetmeliğin uygulanmasını sağlamak üzere alt düzenleyici işlemler yapmaya yetkili olacağı düzenlenmiştir” şeklinde konuştu.