Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 11:49 SPORA HAS
- 11:48 KUPADA 5.TUR GERİDE KALIYOR
- 11:48 1.AMATÖRDE 22 GOL ATILDI
- 11:49 15 TAKIM PFDK’YA SEVK EDİLDİ
- 11:48 52 ORDU 5.TURA ADINI YAZDIRDI
- 16:14 İSTEK VE ŞİKÂYETLERE ANINDA MÜDAHALE
- 15:56 VALİ EROL, ENGELLİLERLE BİR ARADA OLDU
- 15:46 MHP KAÇEP’TEN TSD’YE ZİYARET
- 15:45 ACAR, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
- 15:02 SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ!
- 15:01 “HEP BİRLİKTE ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ”
- 14:48 ORDU’DA TEFECİ OPERASYONU
- 14:46 SÜRÜCÜLERE CEZA YAĞDI
- 14:26 KIŞIN KEYFİ BURADA YAŞANACAK
- 13:30 ABLAK TAŞI YAZ-KIŞ KENDİNE HAYRAN BIRAKIYOR
MALİ MÜŞAVİR ÜCRET BÜTÇELERİ ARTIYOR
Ordu Mali Müşavirler Oda Başkanı M.Ender Sönmez elektronik dönüşüm ve mali müşavirlerin hizmetlerindeki zaman esasına dair açıklamalarda bulundu.
Başkan Sönmez “2025 yılında bilanço usulü defter tutan tüm mükelleflere elektronik defter tutma zorunluluğu getirilmiştir. Son yıllarda da e-fatura geçiş zorunluluğu kapsamı daraltılmış olup, E-fatura sistemine kayıtlı olmayanlar açısından 2025 yılında 3 Bin TL üzeri satışlarında e-arşiv düzenleme zorunluluğu getirilmiş, 2026 yılında ise tutarına bakılmaksızın tüm faturaların elektronik olarak düzenlenmesi zorunlu hale gelecektir.
2025 yılında e-defter zorunluluğu, elektronik fatura yönünden ise 2025 kademeli 2026 yılından itibaren tüm mükellefler kapsama alınması ile elektronik dönüşümde zirveye ulaşılmış olacaktır. Böylelikle elektronik dönüşümün mali müşavirlerin günlük iş akışına olağanüstü yoğunluk katması ile de 2025 yılında zaman esaslı ücret tarifesini uygulama zorunluluğu doğmuştur.” dedi.
MALİ MÜŞAVİRLER ZAMAN ESASLI ÜCRET TARİFESİNE GEÇECEKTİR
Vergi mükelleflerinin elektronik deftere geçmesi ile, gerek mali müşavirlerin hizmetleri için ayıracakları zaman, gerek nitelikli personel gerekliliği, gerekse teknolojik alanlara olan yatırım bütçeleri artmaktadır. Yüksek enflasyon yaşadığımız son yıllarda mali müşavirlik ücretleri mükelleflerin yaşadığı zorluklar nedeniyle enflasyon oranında artmamış olup her geçen gün erimiştir.
E-defter ortamına geçilmesi ile kağıt ortamında tutulan defterlerle kıyaslandığında en basit ifadesiyle yılda bir defa dönem sonunda bilanço hazırlama zorunluluğu bulunmakta iken elektronik defter ile her ay bilanço hazırlama usullerine uygun kayıt ve işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Böylelikle mali müşavirlerin her bir müşterisinin işlemlerini yürütürken ayıracakları zaman olağanüstü artmaktadır. Mali müşavirler artık olağan iş akışında zaman esaslı ücret tarifesine geçmiş bulunacaktır. Bu yıl mali müşavirlik ücretlerinin enflasyonun etkilerinden arındırılarak hizmet kalitesinin sürdürülebilirliğine yönelik bir güncelleme olacaktır.
Son dönemlerde gerek vergi incelemeleri olsun gerekse usul incelemeleri olsun önceki yıllara göre ciddi artış göstermiştir. Ayrıca vergi yasaları, usul uygulamalarının teknolojik gelişimlere uyumu için sıklıkla yasa ve uyum değişiklikleri yapılmaktadır. Her bir yeni uygulama mali müşavirlerin mesai saatleri dışına taşan mükellefleri bilgilendirme çabalarıyla uygulanmaya çalışılmaktadır. Mali müşavirler sorumluluk bilinci ile mükelleflerin yeni değişimlere uyumsuzluktan dolayı zarar görmemesi için geç saatlere kadar çalışmaktadır.
MÜKELLEFLERİN ELEKTRONİK DÖNÜŞÜME GEÇİŞ GİDERLERİ ARTACAKTIR
Mükellefler açısından elektronik dönüşümün bütçelerinde de artış olacaktır. Mükelleflerin elektronik defter, elektronik fatura zorunluluğu ile mali mühür, e-imza temini, elektronik defterlerin beratlarının alınması, saklanması, elektronik faturalarda entegratör tercihi gibi bir çok gider kalemi ilave olacaktır. Elektronik dönüşümün mükellefler ve mali müşavirler açısından faydasının yanı sıra ayrıca maliyetleri de söz konusu olacaktır.
VERGİ DENETİMLERİ YASAL MEVZUATA VE USULLERE UYUMU ZORUNLU KILMAKTADIR
Son günlerde vergi incelemeleri ve usul denetimleri artmıştır. İlimizde de birçok alanda özellikle usul denetimleri artmış birçok mükellef özel usulsüzlük cezalarıyla karşı karşıya kalmıştır. Daha önceki yıllarda sıklıkla denetimlerin yapılmamış olması gelecekte yapılmayacağı anlamına gelmemektedir. Keza bugünkü denetim türleri gelecekte daha da artacağının sinyallerini vermektedir.
Bu nedenle vergi mükelleflerinin vergi yasalarına, usullere uyum konusunda daha hassas davranması, işyerlerinde günlük ticari faaliyetleri konusunda tereddüt ettiği hususlar var ise mali müşavirleriyle görüşüp mevzuatları doğru bir şekilde uygulaması açısından değerlendirmelerini yapmaları gerekmektedir.
Vergi mükelleflerinin her an bir izaha davet edileceği veya usul denetimleri için işyerleri ziyaret edilecekmiş düşüncesiyle mali müşavirleriyle etkin bir uyum içinde çalışması elzem olmuştur. Bu bağlamda da mali müşavirlerin zaman esaslı ücret tarifesine göre her bir müşterisine maksimum zaman ayıracağı bir ücret dengesinin oluşması önem arz etmektedir.