Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 13:30 BÜYÜKŞEHİR İLE ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR
- 13:28 BÜYÜKŞEHİR KIŞA HAZIR
- 13:26 KOKARCA BAHANE FİYATLAR ŞAHANE!
- 13:24 ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI
- 13:23 KÜLTÜR MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ KURSU DÜZENLENDİ
- 13:21 REKTÖR BAŞ, ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLADI
- 13:19 MİLLİ EĞİTİMDEN ÖĞRETMENLERE ÖZEL TURNUVALAR
- 13:17 BAŞKAN KİBAR’DAN ÖĞRETMENLERE PASTA SÜRPRİZİ
- 13:16 “HAVAMIZI KORUYALIM KOAH’SIZ YAŞAYALIM!”
- 13:10 ORDU 67 LİDERİ YIKTI
- 13:07 TÜRKİYE’NİN RAKİBİ MACARİSTAN
- 13:03 EN ÇOK TARAFTAR ÇEKEN STATLAR
- 15:51 ŞANLITÜRK: ÖĞRETMEN DEMEK DÜNYA DEMEKTİR!
- 15:49 MHP’DEN ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMALARI
- 15:47 RUHSATSIZ SİLAHA 4 YIL HAPİS
“HAVAMIZI KORUYALIM KOAH’SIZ YAŞAYALIM!”
Ünye İlçe Sağlık Müdürlüğü, Dünya KOAH Günü kapsamında 15 Temmuz Meydanı’nda kurduğu stantta “Havamızı Koruyalım KOAH’sız Yaşayalım” vurgusu yaptı.
Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf Güney, akciğerleri sağlıklı tutabilmek ve sağlıklı nefes alabilmek için “Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın. Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun. Düzenli ve dengeli beslenin. Düzenli egzersiz yapın. Yaş grubunuza uygun aşınızı olun. İklim değişimine duyarsız kalmayın.” tavsiyesinde bulundu.
Ünye İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından Dünya KOAH Günü kapsamında “Havamızı Koruyalım KOAH’sız Yaşayalım” teması doğrultusunda 15 Temmuz Meydanında stant kuruldu. Stantta KOAH Hastalığı, risk faktörleri, belirtileri ve korunma yollarına ilişkin bilgilendirme yapılarak nefes egzersizleri gösterilip, karbonmonoksit ölçümleri yapıldı.
Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf Güney, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) nefes darlığı, öksürük, balgam gibi kalıcı solunumsal yakınmalarla ortaya çıkan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir kronik akciğer hastalığı olduğunu, ileri yaşlarda daha sık görülse de erken yaşta da başlayan ve gençleri etkileyen bir hastalık olduğunu söyledi.
Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, yoğun şehirleşme nedeniyle artan hava kirliliğine maruz kalma, iç ve dış ortamda odun ve kömür gibi fosil yakıtlar ile bitki sapları ve tezek gibi biyokütle yakıtlarının dumanının solunması KOAH hastalığına neden olan önemli risk faktörleri olduğunu belirten Uzm. Dr. Güney, şu bilgiyi verdi:
“TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN KOAH’IN EN YAYGIN NEDENİ”
“Yapılan çalışmalar KOAH hastası olan kişilerin yüzde 80’inin sigara içtiğini, tütün ve tütün ürünlerinin KOAH’ın en yaygın nedeni olduğunu ortaya koymuştur. Yetersiz beslenme, özellikle çocuklukta geçirilen akciğer enfeksiyonları, iç ve dış ortam kirleticilerine pasif maruziyete bağlı olarak akciğer gelişiminin geri kalması da KOAH'a yol açabilir.
KOAH BELİRTİLERİ NELERDİR?
KOAH’da en sık görülen yakınmalar; öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissidir. Hastanın yakınmaları hastalığın ilerlemesi ile daha da artarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Hastalığın tanısı, sağlık kurum ve kuruluşlarında, basit bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konulabilir.
Solunum fonksiyon testi olarak isimlendirilen bu test hava akımında azalmaya yol açan tıkanıklığın belirler. KOAH teşhisi konulan kişilerin bahsi geçen risk faktörlerinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları çok önemlidir. Bu bağlamda, hava kirliliği bulunan yerlerde, özellikle dış ortama çıkılması halinde maske kullanılması da uzmanlar tarafından yapılan öneriler arasında yer almaktadır.
“HAVAMIZI KORUYALIM, KOAH’SIZ YAŞAYALIM!”
KOAH’ın bireysel tedavisinde “inhaler” olarak bilinen ve solunum yoluyla uygulanan nefes açıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlarla, hava yollarındaki daralmanın azaltılması, hastanın olabildiğince rahatlatılması ve yaşam kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır. Ancak, belirtilen amaçlara ulaşılabilmesi için bahsi geçen ilaçların düzenli ve doğru kullanılması gerekmektedir. Öte yandan, hastalığın seyrini kötüleştirecek alevlenmelerden ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yapılması önemlidir. Solunum yetmezliği gelişen hastalar, evde oksijen tedavisi ve/veya evde solunum cihazı tedavisi gibi tedavilere ihtiyaç duyabilmektedir. Bunun yanı sıra akciğer rehabilitasyonu uygulanması hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlamaktadır.
Bu yıl gerçekleştirilecek olan Dünya KOAH Gününün teması “Havamızı koruyalım, koah’sız yaşayalım” olarak belirlenmiş olup iklim değişiminin etkilerini de içerecek şekilde temiz hava ve akciğer sağlığının öneminin vurgulanması amaçlanmıştır.
AKCİĞERLERİNİZİ SAĞLIKLI TUTABİLMENİZ İÇİN BUNLARA DİKKAT!
Akciğerlerinizi sağlıklı tutabilmeniz ve sağlıklı nefes alabilmeniz için; tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın. Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun. Düzenli ve dengeli beslenin. Düzenli egzersiz yapın. Yaş grubunuza uygun aşınızı olun. İklim değişimine duyarsız kalmayın.”