HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
16 Ekim 2024 Çarşamba Saat: 15:12

“783 MİLYON İNSAN AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA”

Tarım ve Orman Ordu İl Müdürü Kemal Yılmaz, herkesin çeşitli, besleyici, güvenli, uygun fiyatlı ve kolay erişilebilir bir beslenmeye hakkı olduğunu belirtti. 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Yılmaz, çatışmala
“783 MİLYON İNSAN AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA”

Tarım ve Orman Ordu İl Müdürü Kemal Yılmaz, herkesin çeşitli, besleyici, güvenli, uygun fiyatlı ve kolay erişilebilir bir beslenmeye hakkı olduğunu belirtti.

16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Yılmaz, çatışmalar, tekrarlanan aşırı hava olayları ve ekonomik durgunluklar nedeniyle yaklaşık 783 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu söyledi.

“Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl, 1945'te kurulduğu tarih olan 16 Ekim'i Dünya Gıda Günü (DGG) olarak 150'den fazla ülkede çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır. Bu yılın teması; "Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı'' olarak belirlenmiştir” diyen Yılmaz şunları söyledi: 2024 Dünya Gıda Günü gıdanın hayati önemini vurgulamaktadır. Hayat herkes için doğrudan yiyeceğe, havaya ve suya bağlıdır.  Dünya çiftçileri küresel nüfusun daha fazlasını beslemeye yetecek kadar gıda üretmesine rağmen açlık hala devam ediyor. Çatışmalar, tekrarlanan aşırı hava olayları ve ekonomik durgunluklar nedeniyle yaklaşık 783 milyon insan açlıkla karşı karşıyadır.

Yetersiz beslenme milyonlarca insanın sağlığını olumsuz etkileyerek büyüme ve gelişmenin zarar görmesine neden oluyor. Bu nedenle, gıda güvenliğini ve gezegendeki herkes için besleyici gıdaların bulunabilirliğini sağlamak için bu soruna dikkat çekmek kritik önem taşıyor.

Dünya çapında çok sayıda insan sağlıklı ve çeşitli bir şekilde beslenemiyor. İşte bu nedenle bu yılki Dünya Gıda Günü, gıda hakkına odaklanıyor. Herkesin çeşitli, besleyici, güvenli, uygun fiyatlı ve kolay erişilebilir bir beslenmeye hakkı vardır.

Dünya nüfusunun artmaya devam ettiği, gıdaya erişim imkanına sahip olan insanların israfa varan tüketim alışkanlıkları, tarımsal üretimin iklim değişikliği, ekonomi gibi nedenlerle olumsuz yönde etkilendiği, gıda fiyatlarındaki süregelen artış, küresel aktörlerin gıda hakkının ihlaline doğrudan veya dolaylı olarak sebebiyet vermeye devam ettikleri, iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan insan sayısı, koronavirüs salgınının küresel ölçekteki çok boyutlu ve uzun vadeli tesirleri düşünüldüğünde küresel gıda sorununun ve gıda hakkının önümüzdeki yıllarda daha çok tartışılacağı görülmektedir.

Şu anda dünyamız gezegendeki herkesi beslemeye yetecek kadar yiyecek üretiyor. Ancak her yıl 1.3 milyar kg gıda kaybolmakta veya israf edilmektedir. Dünya Gıda Günü, insanları katılım göstermeye, gıda israfını en aza indirmeye ve milyonları beslemeye yardımcı olmaya motive ediyor. Gıda seçimleri sağlığı ve çevreyi etkiler. Her yıl gıdanın %30 ila %40'ı israf ediliyor. Birçok insan geceleri aç karnına uyuyor.

Herkesin yeterli, çeşitli, besleyici, güvenli ve uygun fiyatlı gıdalara eşit erişimini sağlamak için tarım-gıda sistemleri politikaları ve programlarına gıda hakkını entegre etmelidir. İnsanların onurlu bir şekilde beslenmelerine olanak sağlayan bir ortam oluşturmalı ve bunu başaramayanlar için uygun güvenlik ağları kurularak yeterli beslenme hakkına saygı duymalı, bu hak korunmalı ve yerine getirilmelidir.

Hepimiz, eşitsizliklere meydan okuyarak, açlık hakkında sesimizi yükselterek ve karar vericilerin katılımını sağlayarak, sağlıklı gıda seçimleri yaparak, gıda israfını azaltarak, doğal kaynaklara özen göstererek ve eylemlerimizde şefkatli davranarak herkesin gıda hakkından yararlanabileceği bir geleceğin inşasında rol oynamalıyız.”

 

Anahtar Kelimeler : “783, MİLYON, İNSAN, AÇLIKLA, KARŞI, KARŞIYA”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız