HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
16 Ekim 2024 Çarşamba Saat: 13:06

KIZILAY AFET BİLİNCİ OLUŞMASINA ÖNCÜLÜK EDİYOR

İhtiyaç sahipleri için dünyada örnek alınan insani yardım modelleri uygulayan Türkiye Afet Müdahale Planı doğrultusunda afetzedelerin beslenme ihtiyaçlarını karşılayan Türk Kızılay, stratejik hedefi olan toplumsal dayanıklılığın ar
KIZILAY AFET BİLİNCİ OLUŞMASINA ÖNCÜLÜK EDİYOR

İhtiyaç sahipleri için dünyada örnek alınan insani yardım modelleri uygulayan Türkiye Afet Müdahale Planı doğrultusunda afetzedelerin beslenme ihtiyaçlarını karşılayan Türk Kızılay, stratejik hedefi olan toplumsal dayanıklılığın artırılması için destek faaliyetlerinin yanı sıra eğitim çalışmaları gerçekleştiriyor. Her yıl yüz binlerce insana ulaşarak düzenlediği eğitimlerle afet bilinci oluşturmak için çalışan Kızılay, bu yılki teması “dayanıklı bir gelecek için gelecek neslin güçlendirilmesi” olan 13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü’nde afetlere karşı dirençli bir topluma dikkat çekti.

 
Doğal ya da beşeri olarak ayrılan, büyük yıkımlara ve can kayıplarına yol açan durumlar olarak tanımlanan afetlerin kendine özgü riskleri ve etkileri bulunuyor. Bu nedenle afet risklerini azaltmak ve etkili müdahale yöntemleri geliştirmek, toplumun bu tür olaylara karşı bilinçli olması kritik önem taşıyor. Toplumda afet bilinci oluşması için çalışan Kızılay, çocuktan yetişkine herkese hitap eden eğitimleri gerçekleştirirken hazırladığı projelerle de ekipman desteği veriyor. Kızılay, gönüllüleri aracılığıyla da toplumun her kesiminde afet risklerini önlemeye yönelik farkındalık yaratma ve savunuculuk çalışmaları gerçekleştiriyor.
 
Eğitimlerle Afet Bilinci Aşılanıyor
 
Afetlerden korunma bilincinin toplumsal olarak yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalarda bulunan Türk Kızılay, uzman eğitmenleriyle vatandaşlara risk azaltma ve koruma bilinci eğitimleri veriyor. Kurum ve kuruluşlarla da iş birliği yapan Kızılay, 2022 yılında 183.028 kişiye, 2023 yılında 116.257 kişiye ulaşırken 2024 yılında ise düzenlenen 2112 eğitim programıyla 172.071 kişide afet bilinci oluşmasını sağladı. Temel afet gönüllüsü yetiştirme ve okul öncesi afet bilinci eğitimi gibi programların yer aldığı bu eğitimler kapsamında, çocuklara ve gençlere yönelik bilinçlendirme çalışmalarına büyük önem veriliyor.
 
Okul Tabanlı Afet Risk Azaltma Çalışmaları
 
Öğrencilerin güvenliğini sağlamayı ve okulları afetlere karşı daha dirençli hale getirmeyi amaçlayan Kızılay, Birleşmiş Milletler Afetlerin Azaltılması Uluslararası Stratejisi (UNDRR) çağrısına uygun olarak yürüttüğü okul tabanlı afet risk azaltma çalışmaları kapsamında 50 okula acil çıkış işaretleri, yangın söndürücüler ve diğer güvenlik ekipmanları ulaştırdı.
 
Afete Karşı Basit Uygulamalar ve Sürdürülebilir Çözümler
 
Bünyesine kattığı elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılayan 85 adet güneş panelli ikram aracıyla afet bölgelerinde hizmetin sürekliliğini sağlayan Türk Kızılay, eşya sabitleme aparatlarıyla da eşyalardan kaynaklanabilecek zararları azaltmayı hedefliyor.
 
Deprem bölgesindeki konteyner kentlerde yangın güvenliği bilincini artırmak amacıyla üç farklı dilde broşürler ve posterler hazırlayan Kızılay, görme engelliler için de özel materyaller sağladı. Kızılay, ayrıca konteyner kentlerde yangın güvenliği ekipmanı temin ederek, afet risklerine karşı önleyici tedbirler aldı. Doğaya her fırsatta katkı veren Kızılay, iklim değişikliğinin bir sonucu olan heyelan ve hortum gibi olumsuz etkileri azaltmaya yönelik de gönüllüleriyle fidan dikme etkinlikleri gerçekleştiriyor. Afet bilincinin toplumun her noktasına yayılması için Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi uygulanırken özel eğitim gereksinimi olan bireyler için projeler geliştiriliyor.
 
Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü Nedir?
 
Birleşmiş Milletler tarafından 1989 yılında ilan edilen 13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü, afet risklerinin azaltılması ve toplumsal farkındalığın artırılması adına önemli bir kilometre taşı özelliği taşıyor.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız