HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
11 Ekim 2024 Cuma Saat: 11:37

JİNEKOLOJİK KANSERLERE KARŞI ERKEN TANI ÖNEMLİ

Uzmanlar erken tanının kanser tedavisinde belirleyici olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Özellikle rahim ve yumurtalık kanseri gibi belirti vermeden sinsice ilerleyen kanserlerde düzenli jinekolojik muayenenin kritik olduğunu belirten Anadolu S
JİNEKOLOJİK KANSERLERE KARŞI ERKEN TANI ÖNEMLİ

Uzmanlar erken tanının kanser tedavisinde belirleyici olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Özellikle rahim ve yumurtalık kanseri gibi belirti vermeden sinsice ilerleyen kanserlerde düzenli jinekolojik muayenenin kritik olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ulubay, “Anestezi ve görüntüleme yöntemlerindeki gelişmeler jinekolojik kanserlerin cerrahisinde olumlu fark yarattı. Artık kombine tedavilerle çok daha başarılı ameliyatlar yapılabiliyor” dedi.

            Jinekolojik kanserler olarak adlandırılan kadın kanserleri arasında en sık görülen türün rahim kanseri olduğunu anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ulubay, “Rahim kanserini yumurtalık kanseri ve rahim ağzı kanseri takip ediyor.  Son 10 yıldır rahim ve yumurtalık kanserlerinin görülme sıklıklarında anlamlı bir artış gözlemleniyor” diye konuştu.

AİLEDE YUMURTALIK VE RAHİM KANSERİ VARSA DİKKAT

            Rahim ağzı kanseri haricindeki diğer jinekolojik kanserlerin çoğunlukla kişinin fizyolojik durumundan kaynaklanan, bazen ailesel öyküsünün etkili olduğu kanser türleri olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Ulubay, “Özellikle yumurtalık ve rahim kanserleri ailesel, yani genetik geçişle ortaya çıkıyor ve ailede sonraki kuşakları da etkiliyor. Ayrıca çevre kirliliği, çeşitli kimyasallara maruz kalmak, obezite, diyabet gibi metabolik hastalıklar, hiç doğum yapmamış olmak ve erken yaşta ergenliğe girmek gibi çeşitli faktörler de jinekolojik kanserlerin nedenleri arasında. Rahim ağzı kanseri ise HPV virüsünden kaynaklanan bir kanser türü. Bu nedenle rahim ağzı kanserinde ailesel geçiş yok” şeklinde konuştu.

JİNEKOLOJİK KANSERLER BELİRTİ VERMEDEN İLERLİYOR

            Düzenli aralıklarla jinekolojik muayenelerini yaptıran her kadın için erken tanının mümkün olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mustafa Ulubay, “Çünkü jinekolojik kanserler genellikle sessiz ilerliyor ve belirti vermiyor. Özellikle yumurtalık kanseri. Bu konuda maalesef mamografi gibi etkin bir tarama yöntemi yok. Dolayısıyla rutin kontroller hayati öneme sahip. Hızlı kilo verme, karın ağrısı, ele gelen kitleler, alışılmışın dışında ağrılar… Hepsinin yumurtalık ve bağırsak kanserleri için uyarıcı belirtiler olabileceği de göz önünde tutulmalı. Rahim ağzı kanserinde ise HPV bazlı taramalar mevcut. Buna göre HPV pozitifliği olan hastalar daha sık aralıklarla takip edilmeli” açıklamasında bulundu.

“DOĞUM YAPMAYAN HER KADIN KANSERE YAKALANIR” DEMEK DOĞRU DEĞİL

            Jinekolojik kanserlerde hiç doğum yapmamış olmanın bir risk faktörü olduğunu ancak her doğum yapmamış kadının kanser olacağını söylemenin doğru olmadığını paylaşan Prof. Dr. Mustafa Ulubay, “Özellikle düzenli doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda yumurtalık kanseri riski azalıyor. Ayrıca sigara içmemek ve sağlıklı beslenme tarzı kadınlarda yumurtalık kanseri riskinin düşürülmesini destekliyor” ifadelerine yer verdi.

MENOPOZ SONRASI ADET KANAMASI RAHİM KANSERİ İÇİN BELİRTEÇ OLABİLİR

            Menopoz sonrası yaşanan kanamaların rahim kanseri için bir belirti olabildiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Ulubay, “Eğer adetin kesildiği 12 aylık dönemin sonunda kanama olursa, bu durum rahim kanserini akla getirmeli ve mutlaka doktora başvurulmalı. Kötü kokulu akıntılar, genç kadınlarda geçmeyen vajinal enfeksiyonlar, ilişki sırasında ya da sonrasında kanama gibi belirtiler ise rahim ağzı kanserinin geç dönem bulgularından. Bu yüzden yılık jinekolojik muayenelerle erken dönemde tanı konması mümkün” diye de konuştu.

RAHİM AĞZI KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN 14 YAŞINDAN İTİBAREN AŞI OLUNABİLİR

Anahtar Kelimeler : JİNEKOLOJİK, KANSERLERE, KARŞI, ERKEN, TANI, ÖNEMLİ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız