HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
11 Ekim 2024 Cuma Saat: 10:33

“SATIŞ YOK, KİRALADIK”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısında Ünye Limanının kiralama süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Güler, limanın satılmadığını 10 yıllık süre ile Ünye Çimento
“SATIŞ YOK, KİRALADIK”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısında Ünye Limanının kiralama süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Güler, limanın satılmadığını 10 yıllık süre ile Ünye Çimento’ya kiralandığını söyledi.

         Başkan Hilmi Güler, Ünye Limanı’nın göreve geldikleri gün itibariyle durumunun çok kötü olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları alt ve üstyapı yatırımları sonrasında durumun düzeltildiğini söyledi. Ünye Limanı’nın 2019-2020 yılları arasında kazancının 900 bin dolar olduğunu söyleyen Başkan Güler, yapılan yatırımlar sonucunda 2023 yılında limandan elde edilen gelirin 2 Milyon 800 bin dolar olduğuna vurgu yaptı.

“900 BİN DOLAR OLAN GELİRİ 2 MİLYON 800 BİN DOLARA ÇIKARDIK”

         Başkan Hilmi Güler, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ünye Limanı’nı aldığımızda Ünye Çimento’nun kullandığı bir limandı ve 2041 yılına kadar kullanım hakkına sahipti. Büyükşehir Belediyesi olarak kaynak kullanımı kapsamında biz burayı aldık. Biz burayı alana kadar bu liman kendi kabuğunda işleyişi olan bir yerdi. Bu limanda zaman zaman tartışmalar ve problemler çıkıyordu. Burada eskimiş vinçler vardı. Bu vinçler insan güvenliğine uygun değildi. Biz bu limanı aldıktan sonra bunları tamamen değiştirdik. Yani aslında malımıza sahip çıktık. Aslında Ünye Çimento kurulurken, bu liman da onların kullanımı için yapılmış bir yerdi. Bu limanın 2019 ile 2020 yılları arasında ortalama geliri 900 bin dolardı. Biz buradaki vinçleri ve ekipleri değiştirdik. Burayı tamamen disipline ettik. Daha sonra 33 yıl boyunca kullanılan rıhtımın 150 metre uzunluğu vardı. Gelir gelmez 130 metre de biz uzattık. Derinliğini artırdık. Bu iş ve işlemleri yaptıktan sonra daha önce tek gemi gelirken limana diğer gemiler açıkta bekleyip demuraj (ceza) ödüyorlardı. Biz bu limanı 3 geminin rahatlıkla yanaşacağı şekli ile düzenledik. Gelirlerini artırdık. Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan düzenleme sonrası limanın gelirini 2023 yılında 2 milyon 800 bin dolara kadar çıkarttık. Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız yatırımların parasını bu süre içinde çıkarttık. Diğer bir tabirle, kendi oluşturduğumuz bir yapıyı kiraya vermiş olduk.

“ÖYLE KONUŞULAN GİBİ SATILAN BİR YER YOK. 10 YILLIK SÜRE İÇİN KİRAYA VERDİK. BU 60 DÖNÜMLÜK ALANDAN DA 35 BİN DOLAR HER YIL KİRA GELECEK”

         “Öyle konuşulan gibi satılan bir yer yok. 10 yıllık süre için kiraya verdik. Bu süreçte iyide bir ihale yaptık. Toplam 502 milyon TL’ye ihaleye verdik. Buradan gelecek olan parayla da Ordu’nun 19 ilçesinde, su alt ve üstyapı yatırımları yapacağız. Bunların haricinde doldurduğumuz bir yer vardı. Buradan da 60 dönümlük yer kazandık. Buraya da Ro-Ro yüklemesi yapacağız. Önceden kamyonlarla kasa kasa gidiyordu. Şimdi tırlarla gidiyor. Rusya-Ukrayna savaşı bittikten sonra bu liman daha da cazip bir yer haline gelecek. Burası sayesinde Ünye ve bölgesi bir avantaja da sahip oldu. Samsun-Trabzon limanları dolu. Giresun limanı dökme yük yapıyor. Yani işleyiş bizim açımızdan çok rast gitti. Birde OYAK bağlantılı olduğu için bizim için çok güzel bir sonuç oldu. Ayrıca şunu da belirtmek isterim buraya yaptığımız yatırımların karşılığını 4 yılda çıkartmış olduk. Çok akıllı bir iş yaptık. Biz değil de başkası olsa buranın yüzüne bakmazdı. Geldiği gibi gitsin derlerdi. Biz bunu yapmadık. Burayı geliştirdik ve sonuç olarak böyle bir çalışmayla sonuçlandırdık. Ayrıca dolgu olarak yaptığımız alanı da kiralıyoruz. Bu 60 dönümlük alandan da 35 bin dolar her yıl kira gelecek”

ÜNYE’YE 2,3 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

         Ordu Büyükşehir Belediyesinin, geride kalan süre içerisinde Ünye ilçesine 2,3 milyar liralık yatırım yaptığı açıklandı.

         Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Seyfettin Bilkay, Ünye’de gerçekleştirilen Ordu Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda bir sunum yaparak 2019-2024 yılları arasında Ünye’ye yapılan yatırımlar hakkında bilgilendirmede bulundu.

         Ünye’ye 2,3 milyar liralık yatırım yapıldığını ifade eden Genel Sekreter Yardımcısı Bilkay, “Ünye’mize 237 milyon Liralık içme suyu ve kanalizasyon yatırımı yapıldı. Yine ilçemize 1,7 milyar Liralık yol yatırımı yaptık. Bununla birlikte 260 km asfalt ve beton yol imalatını tamamladık. Bu kapsamda ilçemizin grup yollarının yüzde 70’ini tamamladık. Ekiplerimiz alt ve üst yapıda yenileme çalışmalarına devam ediyor. Geçtiğimiz 5 yıllık süre zarfı içerisinde alt yapıdan üst yapıya, tarımdan teknolojiye yapılan yatırımlarla Ünye’ye toplamda 2,3 milyar Liralık yatırım yaptık” diye konuştu.

ÇÖPTEN ULAŞIM ALT YAPISINA ÜNYE’NİN SORUNLARI ÇÖZÜLDÜ

         Genel Sekreter Yardımcı Bilkay yapılan yatırımları şu şekilde sıraladı: “Ünye’mizi çöpten ve kötü kokudan kurtardık. 40 dönümlük alanın sorununu çözmüş olduk. Eski çöp alanını da halkımıza kazandırdık. 90 adet meyve dikimi sağladık. 700 metre doğal yürüyüş yolu, oturma alanları ve tesisleri halkın hizmetine sunmuş olduk. Bu alanda hizmet yerleşkesi adı altında 20 metrekare alan üzerine Park Bahçeler dairemize ait bir atölye kurularak Ünye ve arka ilçelerimizin buradaki oturma bankları, yaşam alanlarıyla ilgili 50 kişi kapasiteli personelimizle hizmete sunduk. Mekanik ayrıştırma tesisini ilçemize kazandırdık. Vektörle mücadele çalışmalarını ilçemizde sürdürüyoruz. Ünye Çamlık’a Çamlık’ı ranta değil, halka açarak yeni bir kimlik kazandırdık. Çamlık’ta 14 bin metrekare alanda inşaat yapılacaktı, kapalı alan inşaat yapılacak şekilde büyük bir cinayet işlenecekken, biz bunu kaldırdık. Vatandaşlarımıza bunu yeşil alan olarak kazandırdık. Yapacağımız çalışmalarla daha sosyal herkesin faydalanacağı bir alana dönüşecek. Ünye’nin bir ucundan bir ucuna bisiklet yolu inşaat ettik. Yunus Emre iskelesini ve alanını güzelleştirdik. Mustafa Rakım Efendi parkını yeniledik. Aydınlatma çalışmalarıyla Ünye’mizi güzelleştirdik. Ünye meydanındaki ağaçlarımızı kesmeden koruyor ve çevreyi güzelleştiriyoruz. Kendi kendine yeten atölye çalışmalarımız var. Burada kendi ekiplerimiz tarafından aydınlatma direği, masa ve bankların üretimleri yapılabiliyor. 17 adet çocuk oyun grubunu ilçemize kazandırdık. Su oyun parkıyla çocuklarımızın heyecanına ortak olduk. Ünye sanayi kavşağını güvenli hale getirdik. TOKİ kavşağının sinyalizasyon çalışmasını tamamladık. Ağaç sökme ve dikme makinalarımızla Ünye’mizde 35 ağacımızı kesmekten kurtardık. Göbü şehir mezarlığı çalışmalarına başladık. 127 adet durak kurulumu gerçekleştirdik. Gemi atıklarını topluyor ve bertarafa gönderiyoruz. Ünye limanına yolcu karşılama binası ve ek rıhtım kazandırdık. Ünye limanında iç tarama yaparak derinliğini artırdık. Ünye limanında dolgu çalışmaları gerçekleştirdik. Liman içerisine römorkör rıhtımı kazandırdık, konteyner alanına yeni beton dökümü yaparak onlara yeni alan oluşturduk. Ünye limanını dünyaya açarak kruvaziyer, Ro-Ro ve konteyner gemilerine yeni bir adres haline getirdik. Ünye terminalini bakım ve onarım çalışmalarıyla konforlu ve işlevsel hale getirdik. Esnaflarımızın modern ve konforlu alanlarda hizmet vermesini sağlayan Ünye Bedesten İş Merkezini hizmete açtık. Yusuf Bahri Hz. ve talebelerinin türbelerini ve çevresini yeniledik. Tarihi Yürürler Konağını restore ederek hizmet açtık. Ünye’nin sağlıklı kentleşmesine yapılan imar uygulamaları yoluyla katkıda bulunuyoruz. Tarım ve hayvancılığa desteklerimizi sürdürüyoruz. Sıcak yemek dağıtımı, sosyal market gibi sosyal hizmetlerimiz ile gönüllere dokunuyoruz. Oyunlar, konserler gibi kültür sanat etkinliklerimizi dolu dolu gerçekleştiriyoruz.”

ÜNYE’YE YENİ YATIRIM MÜJDELERİ

         Yapılan çalışmaların yanı sıra önümüzdeki süreçte de hayata geçirilecek projeler hakkında bilgilendirmelerde bulunan Bilkay, “Bisiklet ve yürüyüş yolunun 3. etabını yapacağız. Çamlık’a bisiklet ve yürüyüş yolu kazandıracağız. Ayanikola Kilisesini ve çevresini cazibe merkezi haline getireceğiz. İlçemizde toplu taşımayı yeniden ele alıyoruz. Tekkiraz tarihi Dizdar Çeşmesini aslına uygun olarak yenileyeceğiz. Tarihi mimariye uygun olarak Gölevi Köprüsünü restore edeceğiz” şeklinde konuştu.

BAŞKAN TAVLI’DAN TEŞEKKÜR

         Toplantıya ev sahipliği yapan Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı’da toplantının Ünye’de düzenlenmesinden dolayı mutlu olduğunu dile getirdi. Tavlı ayrıca Ünye’ye yapılan yatırımlar dolayısıyla Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkürlerini iletti.

 

Anahtar Kelimeler : “SATIŞ, YOK, KİRALADIK”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız