HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Samsun Havalimanı Transfer
2 Ekim 2024 Çarşamba Saat: 16:16

ŞANLITÜRK: ÜRETİCİLERİN BORÇLARI ERTELENMELİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Naci Şanlıtürk, “Kokarcadan zarar gören fındık üreticilerinin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları faizsiz ertelenmeli ve bu üreticilerimize 2025 ürünü fındık için mücadelede
ŞANLITÜRK: ÜRETİCİLERİN BORÇLARI ERTELENMELİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Naci Şanlıtürk, “Kokarcadan zarar gören fındık üreticilerinin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları faizsiz ertelenmeli ve bu üreticilerimize 2025 ürünü fındık için mücadelede destek sağlanmalıdır. Kokarcadan zarar gören fındığın gerekirse TMO tarafından alınıp yağlık olarak değerlendirilmesi gerekir” dedi.
         Milletvekili Şanlıtürk,2025 ürünü fındığı kokarcadan kurtarmak için mücadeleye şimdiden başlanılması gerektiğini vurguladı.

         Mecliste fındık ve fındıktaki kokarca zararlısı hakkında bilgi vermek üzere gündem dışı söz alan Milletvekili Şanlıtürk, “Kokarca ile mücadelede kullanılan feromonlar yurt dışından ithal edilmektedir. Bu feromonların yurt içinde üretilmesi için Üniversitelerimiz ve Araştırma kuruluşlarımız tarafından çalışmalar yapılmalıdır” diye konuştu.

         İşte Milletvekili Şanlıtürk’ün mecliste yaptığı konuşmanın satır başları:

TMO FINDIĞIN TAMAMINA TALİPTİR

         Bildiğiniz gibi ülkemiz dünya fındık üretiminde birincidir. Yaklaşık 1,9 milyar dolar ila 2,5 milyar dolar arasında her yıl fındıktan ihracat geliri elde etmekteyiz. Bu manada fındık ürünü tarımsal ihracatımızın önemli bir kalemini oluşturmaktadır.
         TMO, bu sene açıklamış olduğu 130 TL fiyattan fındığın tamamına taliptir. Yeterli alım noktaları oluşturulmuştur. Fakat alım şartları ve ödeme koşullarının biraz esnetilmiş olması üreticiyi rahatlatacaktır.
         TMO bölgede başarılı çalışmalara imza atmaktadır. Bu çalışmalar için TMO çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Hükumetin açıkladığı fındık fiyatının üzerine geçtiğimiz yıllarda tekelci firma düşük fiyat açıklayıp fındık piyasasının düşmesine sebep olmaktaydı. Bu sene rekabet kurulunun müdahalesiyle bu olmadı. Fakat bu sene de üretici temsilcisi olduğunu söyleyen kurum, hükumetin açıkladığı 130 TL fiyatın 15 TL altında fiyat açıklayarak fındık piyasasının düşmesine sebep olmuştur.

KOKARCANIN ZARAR VERDİĞİ FINDIĞIN FİYATI 50-60 TL’LERE KADAR DÜŞTÜ
         Son yıllarda fındık ürünümüzün başında bir kahverengi kokarca zararlısı mevcuttur. Bu zararlı ile yoğun bir mücadele yapılmaktadır.
         Geçen yıl meclis kürsüsünden birkaç kez dile getirdiğimiz bu zararlıyla 2023 yılı içerisinde valiliğimiz başkanlığında, fındıktaki bütün paydaşların desteği ile bir mücadele yapılmıştır. Bu mücadele değerlidir iyi ki de yapılmıştır. Fakat yeterli olmamıştır.
         2024 ürünü hasat sezonu sonunda görülmüştür ki bu zararlı fındığa önemli oranda zarar vermiştir.
         2024 ürünü fındıkta oluşabilecek ihracat zararları henüz ortaya çıkmamıştır. Üstelik sadece fındığa değil bütün tarımsal ürünlere de zarar vermektedir.
         Kokarcanın zarar verdiği fındığın fiyatı 50-60 TL’lere kadar düşmüştür. Fatsa ilçemizde bazı üreticilerimiz bahçelerine hiç girmemiştir.

2025 ÜRÜNÜ FINDIĞI KURTARALIM
         Bu kahverengi kokarcanın bir tanesi yılda 200-300 kadar üreyebilmektedir. Ülkemize 2017 yılında Gürcistan’dan girdiği düşünülen bu zararlı şu anda 35 ilimizde görülmüştür. Tarım Bakanlığımız tarafından takip edilmektedir.
         Ordu ilimizde geçen yıl sadece Perşembe/Mersin mahallesi ile Fatsa/Meşebükü ve Bolaman mahallelerinde yoğun olarak görülmekte iken bu yıl sahil kesimlerinde Altınordu, Perşembe, Fatsa, Ünye’de 500 rakıma kadar çıkmıştır. Gittikçe Batıya doğru yayılmaktadır. Samsun ili Terme ve Çarşamba ilçelerine de yayılmıştır.
         2025 ürünü fındığı kurtarmak için mücadeleye şimdiden başlanmalıdır. Soğuktan etkilenen bu zararlı kışın kışlaklara çekilmektedir.
         Kışlaklar, evlerin çatı katları, samanlıklar ve kapalı alanlar komple ilaçlanmalıdır.
         Nisan ayında baharın gelmesiyle birlikte kışlakların etrafında bir ilaçlama yapılmalı, son olarak haziran ve temmuz aylarında yapılacak ilaçlama ile bu zararlının vereceği zarar en aza indirilmelidir.

         İlimizde sayın valimizin başkanlığında, tarım il müdürlüğü koordinesinde, sektör paydaşlarının katılımı ile yapılan toplantıda mücadele eylem planı oluşturulmuş ve çalışmalar başlatılmıştır.
         İlçelerde kaymakamlarımızın başkanlığında belediyelerimiz, ilçe Tarım ve Orman müdürlüklerimiz, muhtarlarımız, ziraat odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve üreticilerimizden oluşan komisyonlar kurulmalıdır.
         Bu komisyonlar tarafından ilçelerde yürütülen çalışmalar yakından takip edilmeli, her hafta yapılacak toplantılarla bu ilaçlama faaliyetleri koordine edilmelidir.
         Cezbet-yok et sloganı çerçevesinde, feromon kokular ve ışıklı tuzaklarla bir araya toplanan zararlılar ilaçlanıp yok edilmektedir.

FEROMONLAR TÜRKİYE’DE ÜRETİLMELİ
         Mücadelede kullanılan feromonlar yurt dışından ithal edilmektedir. Bu feromonların yurt içinde üretilmesi için Üniversitelerimiz ve Araştırma kuruluşlarımız tarafından çalışmalar yapılmalıdır.
         Yine biyolojik mücadele kapsamında laboratuvarlarda üretilen samuray arılar doğaya salınmıştır.
         Önümüzdeki dönemde samuray arısının üretimi artırılarak daha çok samuray arısının doğaya bırakılması mücadeleye önemli katkı sağlayacaktır.
         Bu zararlının doğal düşmanı olan başta keklik olmak üzere bu zararlı ile mücadele eden kuş türlerinin popülasyonun artırılması sağlanmalıdır.
         Tarım Bakanlığımız Ordu Giresun Trabzon Samsun ve Bartın illerine 2’şer milyon TL civarında ilaç desteği göndermiştir. Bu destek arttırılmalıdır.
         Gerekirse fındık ihracatından kesilen kesintilerden oluşan destekleme fiyat istikrar fonunda biriken kaynak burada kullanılmalıdır.

ÜRETİCİLERİN BORCU FAİZSİZ ERTELENMELİ
         Özellikle; fındık üreticisinin %20 sini oluşturan, geçimini sadece fındıktan temin eden üreticilerimizin zararları ilçe Tarım Müdürlükleri tarafından tespit edilerek karşılanmalıdır. 
         Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları faizsiz ertelenmeli ve bu üreticilerimize 2025 ürünü fındık için mücadelede destek sağlanmalıdır. 

ETKİN BİR MÜCADELE ŞART
         Kokarcadan zarar gören fındık gerekirse TMO tarafından alınıp yağlık olarak değerlendirilmelidir.
         Ben buradan bir kez daha Tarım Bakanlığı yetkililerimizi, ihracatçısından üreticisine kadar fındıktaki tüm paydaşları uyarıyorum. El birliği içerisinde ciddi bir mücadele ile bu zararlıyla başa çıkıp 2025 yılı içerisinde ülkemizin fındıktan edeceği zararın önüne geçebiliriz. Hiç kimse kimseyi suçlamadan etkin bir mücadele şart diyorum.
         Bu yangını Ordu ilinde yapılacak ciddi bir çalışmayla söndürebilirsek, bu zararlının batıya doğru ilerleyişini durdurur, bütün tarımsal ürünlerimizi bu zararlıdan kurtarmış oluruz.”


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız