HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
19 Eylül 2024 Perşembe Saat: 11:23

“KOKARCA FINDIK FİYATINI UNUTTURDU”

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Yasin Uzun, fındık fiyatında yaşanan mağduriyet yerine kokarca zararlısına karşı mücadelenin öne çıktığını belirterek, “Hala kokarcaya karşı aynı anda her yerde mücadele başlatılamadı.” dedi.  
“KOKARCA FINDIK FİYATINI UNUTTURDU”

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Yasin Uzun, fındık fiyatında yaşanan mağduriyet yerine kokarca zararlısına karşı mücadelenin öne çıktığını belirterek, “Hala kokarcaya karşı aynı anda her yerde mücadele başlatılamadı.” dedi.

 

       Emek Partisi Ordu İl Başkanı Yasin Uzun, “Kokarcaya karşı mücadele” açıklamasının pratik adımının yeterli olmadığını belirterek, “Üreticiler fındık fiyatının yetersizliğine kokarca zararlısı nedeniyle üretimin azlığı ve randımanın düşüklüğü de eklenince mağduriyete dayanamaz hale geldiler” dedi.

       Aynı anda her yerde

       Kokarca zararlısının görüldüğü günden bugüne kadar “aynı anda her yerde kampanya” çağrısı yaptıklarını belirten Uzun, “Uçan bir zararlıya karşı iki yıldır “gördüğün yerde öldür” çağrısı yapılıyor. Zararlıya karşı mücadele üreticiye havale ediliyordu. Tepkiler sonunda toplantılar yapılsa da sonuç alıcı bir kampanya hala başlatılmadı. Israrla söylüyoruz ki, kampanyanın tüm sorumluluğu devlete yani Tarım ve Orman Bakanlığına ait olmalı. Hem planlama hem de maddi yükümlülük yerine getirilmiyor. “Cezbet yok et” kampanyası ve kullanılması gereken araçlar belli iken çalışmalar lokal kalmaktadır.” dedi.

 

       Kampanyanın birinci aşaması 15 Ekim’de bitmeli

       Kokarca zararlısına karşı kampanyayı iki dönem biçiminde planlanmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Uzun, “Zararlıya karşı ışık ve koku içeren kokarca toplayan aracın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından satın alınıp bir dönümde kaç adet kullanılacaksa muhtarlıklar aracılığıyla bir an önce dağıtımı yapılmalıdır. İlaç kullanmak zorunluluğu olduğunda da yalnızca bir araya toplanmış olan kokarcalara sıkılmalı ki, başka canlılara zarar verilmesin. Havalar soğumadan yapılacak olan bu çalışma kokarcanın görüldüğü her yerde aynı zamanda başlatılmalı ve 15 Ekim’de tamamlansın ki anlamlı olsun. İkinci aşama yani havalar soğuduktan sonra kapalı yerlere gidebilenlere karşı mücadele de Kasım ayında başlatılabilsin. Bu kampanya da yıl sonuna kadar tamamlanmalı ki yeni sezonda fındıklar, diğer sebze ve meyveler zarar görmesin. Parça parça ve lokal kampanyaların bir yararının olmadığı ortada.” dedi.

 

       Konuşma değil iş zamanı

       Sorumluların konuşma zamanının geçtiğini de söyleyen Uzun, “Kokarcaya karşı mücadele için yeterince konuşuldu. Artık adım atmak zorunlu. Her geçen gün zarar büyüyor, önlenemez hale geliyor. Bir ilçede çok başarılı çalışma yapılabilir. Bu çalışma diğer ilçelerde de yapılmıyorsa yararı olmuyor. Yeniden vurguluyoruz ki, kampanya bir an önce her yerde aynı anda başlatılmalıdır. Örnek çalışma zamanı bitti. Bir dönüme ne kadar kokarca toplayan araç gerekliyse bir an önce tamamlanmalı ve dağıtımı yapılmalı, denetimi de aksatılmamalıdır.” dedi.

Anahtar Kelimeler : “KOKARCA, FINDIK, FİYATINI, UNUTTURDU”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız