Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 16:02 Erkılınç: Kurumumuz resmî ilan hakedişlerinin garantörüdür
- 16:01 HALK EKMEK FABRİKASI AÇILIYOR
- 15:29 ÜRETİCİLERE GEBE DÜVE DAĞITILDI
- 13:44 BAŞKAN GÜLER’DEN GÜRGENTEPE VE GÖLKÖY’E ÇIKARMA
- 13:25 ORDU’DA ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ OPERASYONU
- 13:25 DİKKAT: KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI
- 13:13 OKULLARIN YOLU ASFALTLA BULUŞTU
- 13:14 YILMAZ: BÜTÇE YENİDEN REVİZE EDİLMELİ!
- 13:04 MAVİ KUMBARALAR HER YERDE
- 12:57 SANCAKTAROĞLU: İHALELERDE COĞRAFİ KOŞULLAR GÖZ ÖNÜNDE TUTULSUN!
- 12:54 1 MİLYON MÜKELLEF E-DEFTER SİSTEMİNE DÂHİL OLUYOR
- 12:43 HİNDİSTAN, TÜRK FINDIĞINI SEVDİ
- 12:44 BAŞKAN GÜLER’İ DUYGULANDIRAN FOTOĞRAF
- 12:35 ORTA KORİDOR İKLİM DOSTU OLACAK
- 12:11 KARŞIYA CAMİİ VE ÖRNEK CUMA SABAHI BULUŞMASI
KIZILAY’DAN TALASEMİ HASTALARINA DESTEK
Türk Kızılay'ın ülkemizdeki yaklaşık 6 bin Talasemi (Akdeniz Anemisi) hastasının sürekli kan ihtiyacını karşılamak ve yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla başlattığı Biz İyilik Severiz (BİS) projesi, hastaların kan ihtiyaçlarını kesintisiz bir şekilde karşılamayı hedeflerken, toplumda kronik hastalıklar nedeniyle ömür boyu kan ihtiyacı olabileceği konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.
Pilot uygulaması Adana ilinde tedavi gören 250 hasta ile gerçekleştirilecek olan projenin ana hedefi, her bir hasta ile eşleştirilmiş 15 bağışçıdan oluşan ve toplamda 3.000 kan bağışçısına ulaşan sadık bir bağışçı havuzu oluşturmak. Bu kapsamda, Orta Akdeniz Bölge Kan Merkezi sorumluluk alanında yer alan Adana, Osmaniye, Hatay ve Mersin illerinde yaşayan bağışçılar telefonla aranarak proje hakkında bilgilendirildi ve gönüllü kan bağışçısı olmaya davet edildi.
İlk gönüllü bağışçı Soner Tabakaydın'dan alınan kan, gerekli işlemlerin ardından hızla eşleştirilen hastaya ulaştırıldı. Tabakaydın, talasemi hastalarına şifa olabilmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.
Talasemi, dünya genelinde ve Türkiye'de en sık görülen genetik hastalıklardan biri. Majör vakalarda, yaşamın ilk yıllarında tedaviye başlanması ve ömür boyu devam etmesi gerekiyor. Tedavinin temelini, hastalara uygulanan kan transfüzyonu oluşturuyor ve bu hastalar yaşamları boyunca her 3-4 haftada bir ünite kan alıyor. Bu nedenle, sürekli ve güvenilir kan bağışçılarına duyulan ihtiyaç hayati önem taşıyor.
BİS Projesi kapsamında, ilk etapta anemili bireylerin kan ihtiyacının kesintisiz karşılanması hedeflenirken, uzun vadede ise sadık bir bağışçı havuzu oluşturulması amaçlanıyor. 18-50 yaş aralığındaki, kan bağışına uygun olan her sağlıklı birey projeye gönüllü olarak katılabilir. Daha önce hiç kan bağışı yapmamış kişiler, ikinci bağışlarından itibaren proje kapsamına dahil edilebilir.
BİS projesi, Türk Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü öncülüğünde; Talasemi Federasyonu, Kan Hastalıkları Federasyonu, Adana Şehir Hastanesi ve Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi iş birliğiyle yürütülüyor. Türk Kızılay, projenin tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması ve genel bir uygulama haline gelmesi için çalışmalarını sürdürüyor.