HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Samsun Havalimanı Transfer
6 Eylül 2024 Cuma Saat: 15:16

KOKARCAYI FEROMONLARLA “CEZBET - YOK ET"

Dünyanın ve ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi ilimizde de başta fındık olmak üzere ve diğer tarımsal ürünlerimize zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı tüm sektör paydaşlarımızla birlikte mücadele çalışmalarımız d
KOKARCAYI FEROMONLARLA “CEZBET - YOK ET"

Dünyanın ve ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi ilimizde de başta fındık olmak üzere ve diğer tarımsal ürünlerimize zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı tüm sektör paydaşlarımızla birlikte mücadele çalışmalarımız devam ediyor.

         Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, kahverengi kokarca'ya karşı kışlak öncesi feromonlarla “cezbet - yok et" yöntemi ile mücadele yapılmasını istedi.

Bu kapsamda, içinde bulunduğumuz dönem itibari ile toplanma eğiliminde olan kahverengi kokarcanın kışlaklara yöneldiği sonbahar döneminde kışlaklara  girinceye kadar toplanma “feromonu kullanılarak cezbet-öldür yöntemiyle mücadele zamanı gelmiştir” diyen Yılmaz, “Cezbet – Yok et" yöntemi ile mücadelede; feromonlar, zararlının konukçusu olan meyvesiz (hasat edilmiş) bir kültür bitkisi veya peyzaj bitkisine (kokarağaç, çınar ağacı vb.) asılmalıdır. Bu ağaçlardaki toplanmaya başlayan yoğun kahverengi kokarca popülasyonuna karşı, sık sık ilaçlama yapılacağı için bu noktalar “tuzak bitki noktası" olacaktır. Bu noktalarda zehirlenme vb. herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak için feromon asılacak ağaçların konumu evlerden en az 30 m uzaklıkta olmalı ve özellikle çocuklar bu noktalardan uzak tutulmalıdır” dedi.

Tuzak bitki noktalarına toplanan ergin ve nimfler, kahverengi kokarcaya karşı ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) ile 5-7 günde bir defa ilaçlanmalı, haricen bir BKÜ kullanılmaması isteyen Yılmaz, şunları söyledi: “İlaçlamalar sadece tuzak bitki noktasındaki ağaca yapılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus feromonların ilaçlama esnasında ağaçtan geçici süreyle alınmalı, ilaçlama sonrasında tekrar asılmalıdır. Feromon üzerine kimyasal gelmemelidir.

Üreticilerimiz ve sektör paydaşlarımızla birlikte tüm mücadele yöntemleri kullanılarak mücadeleye devam edilecektir.”

 

 

Anahtar Kelimeler : KOKARCAYI, FEROMONLARLA, “CEZBET, -, YOK, ET"

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız