HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
5 Eylül 2024 Perşembe Saat: 12:27

ŞANLITÜRK: KOKARCADAN BİR AN EVVEL KURTULACAĞIZ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsuyu ziyaret ederek Kahverengi Kokarca ve Fındık üzerine istişarelerde bulundu. Kahverengi Kokarcadan bir an evvel kurtulacaklarına inand
ŞANLITÜRK: KOKARCADAN BİR AN EVVEL KURTULACAĞIZ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu'yu ziyaret ederek Kahverengi Kokarca ve Fındık üzerine istişarelerde bulundu.

Kahverengi Kokarcadan bir an evvel kurtulacaklarına inandıklarını kaydeden Milletvekili Şanlıtürk, üretici sahipsiz diyerek manipülasyon yapanları da sert bir dille eleştirdi.

Ziyaretin ardından değerlendirmede bulunan Milletvekili Şanlıtürk; “Bugün İl Başkanımız Mehmet Özçelik, İl Sekreterimiz Doğukan Ak, Fatsa Belediyesi Meclis Üyemiz Hacı Yelkuvancı ve Fatsa Ziraat Odası Meclis Üyesi Ali Fuat Sezen ile birlikte, Fatsa Ziraat Odası Başkanımız Sn. Haydar Gürsu'yu ziyaret ederek Kahverengi Kokarca ve Fındık üzerine istişarelerde bulunduk.

Valiliğimiz, Tarım İl Müdürlüğümüz, Ziraat Odası Başkanlarımız, Muhtarlar Derneklerimiz ve üreticilerimizin desteğiyle inşallah bu zararlıdan bir an evvel kurtulacağız. Haydar Gürsu Başkanımıza yapmış olduğu çalışmalar için teşekkür ediyoruz” dedi.

“HER DAİM ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Kamuoyunda “Üretici sahipsiz” diyerek manipülasyon yapanlara da sert eleştirilerde bulunan Milletvekili Şanlıtürk; “Hiç kimse kahverengi kokarca zararlısından bahsetmezken, biz 3 Ekim 2023, 24 Nisan 2024 ve 9 Mayıs 2024'te Gazi Meclisimizde konuyu Genel Kurula taşıyarak tüm Türkiye'ye duyurmuştuk.

Gerek Gazi Meclisimiz gerekse diğer mecralarda kahverengi kokarca zararlısını defalarca kez gündeme getirerek, hem üreticilerimizi hem de ziraat odalarımızı uyardık.

Şimdi kalkıp da üretici sahipsiz diyerek çığırtkanlık yapmak, en hafif tabirle kendini bilmezliktir. Biz her daim ve koşulda alın teri döken kıymetli fındık üreticilerimizin yanındayız ve olmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

“BİR AN ÖNCE KOMİSYONLAR OLUŞMALI”

Kokarca zararlısı ile ilgili komisyonların bir an önce kurulması gerektiğine dikkat çeken milletvekili Şanlıtürk, açıklamasının devamında; “İl merkezinde vali yardımcımızın başkanlık edeceği bir komisyon, il tarım müdürlüğünün koordinesinde kurulmalıdır.

İlçelerden kaymakamlarımızın başkanlık edeceği ilçe tarım müdürleri koordinesinde muhtarlar derneğimizin, ziraat odalarımızın sivil toplum kuruluşlarımızın ve Üreticilerimizin katılımıyla komisyonlar oluşturulmalı.

“4 AŞAMALI İLAÇLAMA YAPILMALI”

Kokarca zararlısının yoğun olduğu Fatsa, Ünye, Altınordu başta olmak üzere ilçe ilçe yerinde değerlendirmeler yapılmalı ve bu üç ilçemizin mahalleleri ara vermeden ilaçlanmalıdır.

Fındık sonu birinciliği aşılamayı yapacağız, ikincisi kışlak ilaçlamalarının samanlıklar köy evleri gibi kapalı mekanlar ilaçlanmalıdır. Üçüncü ilaçlama Nisan ayında dördüncü ilaçlama da Haziran sonu Temmuz başında yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

“İŞİN CİDDİYETİ ORTADADIR”

İşin ciddiyetine de parmak basan Milletvekili Şanlıtürk; “İşin ciddiyeti ortadadır 2024 mahsulün de yabana atılamayacak bir zarar oluşmuştur. Önlem alınmadığı taktir de 2025 ürünü fındıktaki zararı tahmin bile edemiyorum.

Geçimini sadece fındıktan temin eden çiftçilerimizin Kahverengi kokarca zararı görenler titizlikle tespit edilmeli; Bu üreticilerimizin ziraat bankasına olan borclari yapılandırılmalı, faizleri silinmelidir.

2025 ürünün fındık için ilaçlama faaliyetlerine katılabilecekleri kadar da olsa kredi desteği sağlanmalıdır. Yine tarım Kredi kooperatifi borçları ertelenmeli 2025 sezonu için destek olmak amacıyla yeni krediler verilmelidir.

“DESTEK DERHAL ARTIRILMALIDIR”

Tarım Bakanlığımızın Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon ve Bartın illerine İl başı 2 milyon TL ilaç desteği yeterli değildir, derhal artırılmalıdır.

Ticaret odalarımız, Ticaret Borsalarımız başta olmak üzere ihracatçılarımız ilaç desteğine destek vermelidir. Ziraat odalarımızda mücadelenin nasıl yapılacağı ile ilgili eğitim çalışmaları başlatılmalıdır. Bu çalışmalara muhtarlarımız ve muhtarlar derneğimiz başta olmak üzere tüm üreticilerimiz destek vermelidir.

Üniversitemiz işin içine katılmalı eğitim çalışmalarını ziraat odaları ile ortaklaşa vermelidir. Sağlık Müdürlüğünde de halk sağlığı açısından işin içerisine dahil edilebilir.
Genel olarak; İlimizin tamamı seferberlik içerisinde harekete getirilmelidir.

“MÜFETTİŞLER ORDU’YA GELİYOR”

Ayrıca ticari olarak işini düzgün yapmayan fındık ticareti ile uğraşan esnafa Tarım Bakanlığından ve ticaret Bakanlığı’ndan iki ayrı denetim mekanizmasını devreye koyuyoruz. Gelecek haftadan itibaren müfettişler Ordu’da olacak” diye de konuştu.

 

 

Anahtar Kelimeler : ŞANLITÜRK:, KOKARCADAN, BİR, AN, EVVEL, KURTULACAĞIZ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız