Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 16:02 Erkılınç: Kurumumuz resmî ilan hakedişlerinin garantörüdür
- 16:01 HALK EKMEK FABRİKASI AÇILIYOR
- 15:29 ÜRETİCİLERE GEBE DÜVE DAĞITILDI
- 13:44 BAŞKAN GÜLER’DEN GÜRGENTEPE VE GÖLKÖY’E ÇIKARMA
- 13:25 ORDU’DA ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ OPERASYONU
- 13:25 DİKKAT: KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI
- 13:13 OKULLARIN YOLU ASFALTLA BULUŞTU
- 13:14 YILMAZ: BÜTÇE YENİDEN REVİZE EDİLMELİ!
- 13:04 MAVİ KUMBARALAR HER YERDE
- 12:57 SANCAKTAROĞLU: İHALELERDE COĞRAFİ KOŞULLAR GÖZ ÖNÜNDE TUTULSUN!
- 12:54 1 MİLYON MÜKELLEF E-DEFTER SİSTEMİNE DÂHİL OLUYOR
- 12:43 HİNDİSTAN, TÜRK FINDIĞINI SEVDİ
- 12:44 BAŞKAN GÜLER’İ DUYGULANDIRAN FOTOĞRAF
- 12:35 ORTA KORİDOR İKLİM DOSTU OLACAK
- 12:11 KARŞIYA CAMİİ VE ÖRNEK CUMA SABAHI BULUŞMASI
YENİ DESTEK MODELİ HAYATA GEÇTİ
2025-2027 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yılda yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin karar resmi gazete’de yayımlandı. Açıklanan desteklemeye göre fındıkta dekara verilecek destek miktarı 366 TL olarak belirlendi.
Birçok ilki barındıran bitkisel üretimde yeni destekleme modeli ile ülke ihtiyacının yurtiçi üretimle karşılanabilmesi için verim ve kalitenin arttırılması, kayıtların güncel tutulması ile üretim sürecinde yaşanılan maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıkları gibi olumsuz koşullardan üreticilerin korunması hedefleniyor. Aynı zamanda tarımsal destekler ilk defa üretim döneminden önce 3 yıllık olarak açıklanırken, destekler daha sade ve etkin hale getirildi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bitkisel üretimin desteklenmesi programı ile çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek. Bu kapsamda fındıkta ve fasulyede dekara verilecek destek miktarı 366 TL olarak belirlendi. Planlı üretim desteği kapsamına ise; arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri alındı. Planlama kapsamındaki ürünleri, havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacaktır. Planlı üretim kapsamında üretim yapan üreticilere temel desteğe ilave destek de verilecek” dedi.
Bu desteklemeye göre üreticilerin mazot maliyetinin %100’ü ve gübre maliyetinin %50’si karşılanacak. Üretimi Geliştirme Desteği kapsamında ise; sertifikalı tohum kullanım desteği, sertifikalı/standart fidan kullanım desteği, organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği verilmeye devam edilecek.
Karar Kapsamındaki Diğer Destekler içerisinde olan Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği %50 oranında arttırılarak 1.500 TL’ye, tarımsal yayım ve danışmanlık desteği ise %104 arttırılarak 294.000 TL ye çıkartıldı.