HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
1 Eylül 2024 Pazar Saat: 14:02

EVLERDE KOKARCA İLE MÜCADELE

Fatsa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Vedat Aydoğan, evlerde kahverengi kokarca böceği ile etkin mücadele yöntemlerini paylaşarak, sonbaharda artan bu haşereye karşı alınacak önlemleri açıkladı. Kokarcanın girebileceği pencere, kapı vb
EVLERDE KOKARCA İLE MÜCADELE

Fatsa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Vedat Aydoğan, evlerde kahverengi kokarca böceği ile etkin mücadele yöntemlerini paylaşarak, sonbaharda artan bu haşereye karşı alınacak önlemleri açıkladı.

Kokarcanın girebileceği pencere, kapı vb yerlerin sineklikle kapatılması gerektiğini belirten Aydoğan, “Sineklik pervazlarında boşluk bırakılmaması önemlidir.” dedi. 

Pencere ve kapı giriş kısımları içeriden ve dışarıdan halk sağlığı (biyosidal) ilaçları ile ilaçlanması gerektiğini anlatan Aydoğan, “Evlere gelen kokarcanın ilk geldiği lambalar ve etrafı yine halk sağlığı ilaçları ile ilaçlanmalıdır. Merkez mahallelerimizde site veya bina sorumlularınca ilaçlama yapılması önemlidir. Özellikle yüksek katlı binalarda çatı, baca ve ortak alanlar ilaçlanmalıdır.Açık balkon veya terası olanlar, bu alanları ilaçlı bulundururlarsa lamba ya gelen böcekler sabah ölmüş olarak yerden toplanabilir. Gece lamba açık bırakılarak çok fazla böcek de imha edilebilir.” diye konuştu. 

KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİNİN İMHASI

Kahverengi kokarcanın imhasına ilişkin olarak da Fatsa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Vedat Aydoğan, şunları söyledi:

“Yakalanan kokarcalar için deterjanlı pet şişe hazırlanmalıdır. 500 ml veya 1 lt'lik pet şişeye bir miktar deterjan (sıvı sabun, bulaşık deterjanı vb) eklenip 1/4'ü su ile doldurulmalıdır. Yakalanan veya ölen kokarcalar bu sıvı içine atılıp kokusuz imha edilebilir.  Kahverengi kokarcaların klozet, lavabo vb. yerlerde imha edilmesi su israfıdır, gereksiz bir işlemdir.  Evlerde elektrikli süpürge kullanıp toplama yapılabilir, ancak kötü bir koku makinede kalır ve çıkmaz. Su hazneli makineler tercih edilebilir.

"FEROMON ASILABİLİR"

Kırsalda veya müstakil evlerde yaşayanlar, evlerinin bahçesinde uygun bir yere ışık veya feromon (koku) asarak fazlaca gelen böcekleri imha edebilir. Bu alanların ilaçlı bulundurulması gereklidir. 

Lambanın bulunduğu duvar veya lamba altına tül, saten vb kumaşlar asıldığında ve ilaçlandığında lambaya gelen böcekler imha edilebilir.  Evlerde ve çevresinde yer alan aydınlatma lambaları ve çevresi ilaçlı bulundurulduğunda ışığa yönelen böcekler ölecektir.

Sinekler için kullanılan "cızbız" diye tarif edilen sinek öldürücüler de nispeten etkilidir.

Evlerin duvarlarında çatlak, yarık vb yerler kapatılmalı, böceğin saklanabileceği yerler onarılmalıdır. Evlerin bahçesinde gazete, karton, çimento kağıdı gibi atık malzemeler kıvrılıp belli aralıklarla konulabilir. Böcek kıvrık kağıtlar içine girecektir. Tuğlalı sıvasız evler ve taş duvarlar iyi bir saklanma yeridir. Dikkatlice ilaçlaması yapılmalıdır.

"2 KEZ İLAÇLAMA YAPILMALI"

Çatı araları, tavan, bacalar, baca küllükleri en önemli kışlaklardır. Ekim ve Nisan olmak üzere en az 2 kez ilaçlama ve temizlik yapılmalıdır. 

Evlerin güney cepheleri daha sıcak olduğundan bu cepheler ilaçlı bulundurulmalıdır. Kahverengi Kokarca'yı evlerden uzak tutamayız ama eve gelenleri imha edebiliriz. Kışlakta etkin mücadele bahçede fındığımızı kurtarabilir."

 

Anahtar Kelimeler : EVLERDE, KOKARCA, İLE, MÜCADELE

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız