HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
26 Ağustos 2024 Pazartesi Saat: 15:38

FEROMON TUZAKLAR KOKARCA AVINDA

Ordu’da fındık ve diğer tarımsal ürünlerimize zarar veren Kahverengi kokarca zararlısına karşı tüm sektör paydaşlarla birlikte mücadele çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda, bitkinin vejetatif dönemi ve zararlının yaşam evreleri
FEROMON TUZAKLAR KOKARCA AVINDA

Ordu’da fındık ve diğer tarımsal ürünlerimize zarar veren Kahverengi kokarca zararlısına karşı tüm sektör paydaşlarla birlikte mücadele çalışmaları devam ediyor.

Bu kapsamda, bitkinin vejetatif dönemi ve zararlının yaşam evreleri dikkate alınarak mekanik, biyolojik, kimyasal ve biyoteknik yöntemlerle entegre mücadelenin tüm unsurları kullanılıyor.

Bugüne kadar mekanik kimyasal ve biyolojik mücadele çalışmaları gerçekleştirilmiş olup; zararlının yoğun olarak görüldüğü alanlarda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından temin edilen 600 adet feromon tuzak Kahverengi Kokarca yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde popülasyon yoğunluğunu azaltmak amacı ile kullanılmaya başlandı.

Üreticiler ve sektör paydaşlarıyla birlikte tüm mücadele yöntemleri kullanılarak mücadeleye devam edilecek.

Bu arada fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine ciddi zarar veren ve insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmayan kahverengi kokarca, yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ediyor.

Öte yandan Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kahverengi kokarca ile mücadele çalışmalarının 2023 yılından itibaren yoğun olarak devam ettiğini belirtti.

Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte kahverengi kokarcaların bulunduğu yerlerden çıkarak, yakın çevredeki fındık bahçelerine geçtiğini kaydeden Yılmaz, “Burada beslenecekler ve sonrasında yumurta bırakacaklar. Yumurta bırakmadan önce yapacağımız kimyasal mücadele çok önemli. Çünkü bir tane kokarca 150-200 tane yumurta bırakıyor, bu da yaklaşık 200 yeni canlı demek. Bu dönemde yapacağımız mücadele ile kahverengi kokarcalar yumurta bırakmadan imha olacak, daha geniş alanlara dağılmadan mücadele edilecek” dedi.

Kokarcanın oldukça önemli bir zararlı ve istilacı bir tür olduğunu da kaydeden Yılmaz, “300’den fazla konukçusu olan bir tür. Bu nedenle mücadele çalışmalarının aksatılmadan yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler : FEROMON, TUZAKLAR, KOKARCA, AVINDA

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız