HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
25 Ağustos 2024 Pazar Saat: 15:04

“ÜRETİCİYİ TÜCCARA TESLİM ETTİLER”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, hükümetin fındık üreticisini tüccarın insafına terk ettiğini söyledi. “Fındıkta alan bazlı destek, ilk defa 2009 yılında 150 lira olarak ödendi. 2010, 2011, 2012 yıllar
“ÜRETİCİYİ TÜCCARA TESLİM ETTİLER”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, hükümetin fındık üreticisini tüccarın insafına terk ettiğini söyledi.

“Fındıkta alan bazlı destek, ilk defa 2009 yılında 150 lira olarak ödendi. 2010, 2011, 2012 yıllarında da dekar başına 150 lira olarak uygulanan destek, 2013 yılında 160 liraya, 2014 yılında ise 170 liraya çıkarıldı” diyen Özdağ, “Fındıkta son 10 yıldır alan bazlı destek dekar başına 170 lira olarak ödendi. 2024 ürünü fındık için de destek miktarı artırılmadı ve 11. Yılda yine 170 lira olarak ödenecek.

2014 yılında fındıkta kullanılan 26 numara azot gübresinin tonu 879 TL iken, bugün aynı gübrenin tonu 10 bin TL. yani 10 kattan fazla artış olmasına rağmen alan bazlı destekleme 170 lirada kaldı. Fındık Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünüyken neden desteklenmemektedir?” dedi.

Samsun başta olmak üzere tüm Karadeniz bölgesine yayılmış fındık üreticilerinin hayata tutunabilmesi için AK Parti iktidarını uyardıklarını altını çizen Özdağ, Kahverengi Kokarca istilası ile tükenme noktasına gelen fındık üreticisine son 11 yıldır artırılmayan gübre desteğine ilave olarak derhal ilaçlama desteği verilmedir. Bu destek, günün piyasa koşullarına göre düzenlenmeli ve bugün dekar başına en az 100 TL olmalıdır.

TMO’nun teslim alınan ürüne geri ödeme süresinin 45 güne kadar uzaması üreticiyi çok düşük alım fiyatı ile tüccara mahkûm ediyor. bu bilinçli bir AKP politikasıdır. AKP, çiftçiye ürününü üç kuruşa tüccara sat demektedir. Her zamanki gibi üreticinin, vatandaşın değil, sermayenin tarafındadır” diye konuştu.

TMO, TESLİM ALDIĞI ÜRÜN BEDELİNİ EN GEÇ ON GÜN İÇERİSİNDE ÖDEMELİDİR.

Kokarca nedeniyle büyük zarara uğrayan fındık üreticisinin Ziraat Bankası başta olmak üzere kredi borçlarının faizleri, tıpkı beşli çeteninkiler gibi silinmeli, ana borçları en az bir yıl ertelenmeli ve üreticinin bir yıl sonra fındık üretebilmesi için yeni kredi olanakları sağlanması gerektiğini vurgulayan Özdağ şunları söyledi: “Tıpkı Demirören’e verdiğiniz destek gibi.

Fındığın kilo başına üretim maliyetinin 85 TL olduğu göz önüne alınarak; düşük randımanlı kokarcalı fındıklar endüstriyel kullanım amacıyla TMO tarafından üreticiden satın alınmalıdır.

Tarım Bakanlığı kamusal sorumluluğunu hatırlayarak seyirci konumundan sıyrılıp sahaya inmelidir. Sahil bandından başlayarak 300 rakıma kadar olan tarım alanlarında Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından Ziraat Odaları ve vatandaşlarımızın sürece katılımları sağlanarak biyolojik ve kimyasal eş zamanlı mücadele başlatılmalıdır.

TÜRKİYE, FABRİKA AYARLARINA GERİ DÖNMELİDİR!!

Türkiye tarım politikalarının temeli, Cumhuriyetimizle yaşıttır ve Cumhuriyetimizin ilanından üç gün sonra 1 Kasım 1923 tarihinde Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Ulusal ekonominin temeli tarımdır” dediğini bir kez daha AKP iktidarına hatırlatıyoruz. CHP olarak fındık üreticisinin yanındayız, sorunlarının her zaman takipçisi olacağız.”

Anahtar Kelimeler : “ÜRETİCİYİ, TÜCCARA, TESLİM, ETTİLER”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız