Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 16:02 Erkılınç: Kurumumuz resmî ilan hakedişlerinin garantörüdür
- 16:01 HALK EKMEK FABRİKASI AÇILIYOR
- 15:29 ÜRETİCİLERE GEBE DÜVE DAĞITILDI
- 13:44 BAŞKAN GÜLER’DEN GÜRGENTEPE VE GÖLKÖY’E ÇIKARMA
- 13:25 ORDU’DA ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ OPERASYONU
- 13:25 DİKKAT: KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI
- 13:13 OKULLARIN YOLU ASFALTLA BULUŞTU
- 13:14 YILMAZ: BÜTÇE YENİDEN REVİZE EDİLMELİ!
- 13:04 MAVİ KUMBARALAR HER YERDE
- 12:57 SANCAKTAROĞLU: İHALELERDE COĞRAFİ KOŞULLAR GÖZ ÖNÜNDE TUTULSUN!
- 12:54 1 MİLYON MÜKELLEF E-DEFTER SİSTEMİNE DÂHİL OLUYOR
- 12:43 HİNDİSTAN, TÜRK FINDIĞINI SEVDİ
- 12:44 BAŞKAN GÜLER’İ DUYGULANDIRAN FOTOĞRAF
- 12:35 ORTA KORİDOR İKLİM DOSTU OLACAK
- 12:11 KARŞIYA CAMİİ VE ÖRNEK CUMA SABAHI BULUŞMASI
“ÜRETİCİYİ HER ALANDA MAĞDUR EDİYORLAR”
Emek Partisi Ordu İl Örgütü, üst üste iki yıl işlenmeyen toprakların devlet tarafından kiraya verilme kararını, Fiskobirlik’in mal varlığını satışını ve üreticiye verilen mazot desteğini eleştirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, 3 Temmuz 2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 8/K maddesi uyarınca, üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin Bakanlıkça kiraya verilerek tarımsal üretime kazandırılmasına yönelik usul ve esasları belirliyor.
Emek Partisi Ordu İl Örgütü Tarım Komisyonu Başkanı Bahri Dinç yaptığı açıklamada, “Üreticiyi ürün ekemez hale getirenler kendileri, sonra da topraklarına el koymaya çalışıyorlar.” diyerek tepki gösterdi. Dinç, üretici köylülerin üretim maliyetleri artarken ürünlerine verilen fiyatın üreticileri toprağı işlememeye ittiğini belirterek, “Bakanlıkça kiraya verilecek tarım arazilerinin rayiç kira bedelini tespit etmek ve kiralama işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla Arazi Kiralama Komisyonu oluşturulacakmış. Yönetmelikte uygulama esasları belirtiliyor ancak üreticilerin toprağında üretim yapmama nedenine değinmiyorlar. Çünkü sorunlu kendileri” dedi.
MAZOT DESTEĞİ YETERSİZ
Yeni açıklanan mazot desteğini de değerlendiren Dinç, “Fındıkta mazot desteği 103 TL, gübre desteği de 35 TL. Bu desteklerle üretici, üretimden kopuyor. Sadaka biçimindeki destekler çözüm değil. Devletin tarıma desteği yeniden değerlendirilmeli ve üretici örgütleriyle tartışarak çözüm bulunmalı. Tek taraflı belirlemeler her zaman üreticileri mağdur ediyor” diye konuştu.
ÜRETİCİ ÜRÜNÜNÜN DEĞERİNİ ALAMIYOR
Dinç, üreticileri üretimden koparanın iktidarın tarım politikası olduğunu belirterek, “Üretici köylünün üretim maliyeti sürekli artıyor ancak ürettiği ürünü değerinde satamıyor. Çay, fındık, kayısı, domates, buğday, soğan, patates olmak üzere tüm üretim alanlarında mağduriyet yaşanıyor. Üreticiler isyan etmeye başladılar. Ürünler bahçede-tarlada kalıyor. Bu şartlarda üretici zarar etmemek için üretmiyor. Şimdi de üreticileri üretimden kopmasına neden olan iktidar üreticinin toprağını şirketlere kiralayarak üretici köylüyü şirketlerin işçisi haline getirmek istiyor. Kabul edilemez. Bu yönetmeliği çıkaranlar sokağa çıkan üreticilerden yanıtı alacaktır” şeklinde konuştu.
FİSKOBİRLİK DE ÜRETİCİNİN MALLARINI SATIYOR
İktidarın üreticilerin toprağına göz diktiğini vurgulayan Dinç, Fiskobirlik’in de üretici köylülerin emeği ve ürünü sayesinde kazanılan birikimin şirketleşen FKB yönetimi tarafından haraç mezat sattığını belirterek, “FKB, üretici örgütü olarak kuruldu. Ancak özellikle 2000 yılında çıkarılan 4572 sayılı birlikler yasasıyla işlevsizleştirildi. Daha sonra AKP iktidarı döneminde çıkarılan yasa ve yönetmeliklerle FKB, şirket oldu. Yani ülkeyi şirket gibi yönetenler Fiskobirlik’i de anonim şirket haline getirdiler. Şirket yöneticileri de birliğin mal varlığını satmayı ana politika haline getirdiler. Şirket, mal varlığını satıyorsa batıyor demektir. FKB, üreticilerin emeğiyle var oldu, şimdi yok ediliyor. Giresun’daki mal varlıklarından satılanlar en değerli olanlardan. Yarın şirketi satılığa çıkarırlarsa şaşırmayalım” açıklamasında bulundu.