HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
22 Ağustos 2024 Perşembe Saat: 14:39

"ELEK" DAYATMASI!

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındık üreticisine yeni bir oyun oynandığını belirterek, “Elek” oyunu oynandığını söyledi. İhracatçı-Sanayici-Tüccar zinciri, bu sene üreticiye buruşuk fındık muamelesi yaparak %50
"ELEK" DAYATMASI!

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındık üreticisine yeni bir oyun oynandığını belirterek, “Elek” oyunu oynandığını söyledi.

İhracatçı-Sanayici-Tüccar zinciri, bu sene üreticiye buruşuk fındık muamelesi yaparak %50 düşük fiyatla almak istiyor diyen Başkan Akça, “Bunun adına da "elek sistemi" diyorlar” dedi.

Üreticinin kokarca ve elek oyunlarıyla fındığın değerini düşürenlerin oyununa gelmemesini isteyen Başkan Akça, şunları söyledi: “Resimde her ikisi de içini doldurmuş çürük çarık buruşuk olmayan 2 fındık görüyorsunuz. Yüz yıldır ülkemizde bu şekil içini doldurmuş fındıklar, yüksek randımanlı kaliteli fındık olarak bilinirdi.

Bilindiği üzere Fındık Randımanı 250 gr kabuklu fındık kırılır çürük ve buruşuk/bezik fındıklar ayrıldıktan sonra tüm sağlam fındıklar tartıldığında 125 gr gelirse 50 randıman esasına göre yapılmaktadır. Ancak İhracatçı-Sanayici-Tüccar zinciri, bu sene o iki fındıktan sağdaki küçük olana buruşuk fındık muamelesi yaparak %50 düşük fiyatla almak istiyor. Bunun adına da "elek sistemi" diyorlar.

Çiftçilerimizin yıl boyunca bahçesinde kar kış aşırı sıcak demeden, emek verdiği otuyla çöpüyle uğraşarak ürettiği ürününü kul hakkına girerek, elinden alınmak isteniyor. Bahane olarak yurt dışındaki alıcıların talebi bu şekilde deniyor. Bu seneye kadar Türk fındığının "kalitesi" ile ilgilenen Avrupalı, bu sene birdenbire "kalibresi" ile ilgileniyor öyle mi !? Kokarca zararı görmemiş kuraktan etkilenmemiş ve tüccarın eleğinin üzerinde kalan fındıklar için de ilave fiyat farkı verilsin o halde, neden kaliteli ve kalibreli fındık daha değerli değerli alınmıyor?

Burada bizler üreticiler olarak ancak, acil ihtiyaç haricî fındığımızı bu iş düzelene kadar pazara indirmeyerek, emanete fındık bırakmayarak bu "elek" oyununa karşı durabiliriz…

Dikkat!!!Bu şekilde fındığınızı elekten geçirerek randımanızı düşürmeye çalışanları, haksız kazanç ve haksız rekabet içerisinde olanları Ticaret Bakanlığına şikayet edebilirsiniz.

Kokarca ve elek oyunlarıyla fındığımızın değerini düşürenlerin oyununa gelmeyelim, fındığımıza ve kazancımıza sahip çıkalım,

Gerekirse fındığımızı TMO kriterlerinde kurutup, temizleyip TMO’ya getirelim.

Tarım geleceğimiz, Fındık vazgeçilmezimiz…”

Anahtar Kelimeler : "ELEK", DAYATMASI!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız