HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
19 Ağustos 2024 Pazartesi Saat: 17:14

TMO FINDIK ALIMINA BAŞLADI

Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO)’nce Orduda yeni sezon fındık alımına bugün itibariyle başlandı. Ordu Valisi Muammer Erol, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alım sürecine 19 Ağustos 2024 Pazartesi günü itibariyle resmen başlaması dolayı
TMO FINDIK ALIMINA BAŞLADI

Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO)’nce Ordu'da yeni sezon fındık alımına bugün itibariyle başlandı.

Ordu Valisi Muammer Erol, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alım sürecine 19 Ağustos 2024 Pazartesi günü itibariyle resmen başlaması dolayısıyla  Turnasuyunda bulunan TMO fındık alım merkezine ziyarette bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin  fındık alım çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Erol, fındık alımında yapılan işlemlerle ilgili olarak, Toprak Mahsulleri Ofisi Ordu Şube Müdürü Yusuf Akay’dan bilgi aldı.

Vali Erol, Altınordu Turnasuyu mahallesinden fındık getiren Zekeriya Kılıç isimli üreticinin yapılan analizler sonucu 55 randıman gelen  fındığının rutubet oranı, sağlam iç fındık oranı, çürük-bozuk iç fındık oranı, yabancı madde oranı ile çatlak, kırık ve kabuklu fındık içinde bulunan iç fındık oranının belirlenen yüzdelik değerlerine bakılma işlemlerini yakından inceleyerek, üretici ile sohbet etti ve  fındık alım sezonunun üreticilerimize hayırlı olması dileğinde bulundu.  

“Tarımda her bir ürün için sarf edilen her bir emeğin, alın terinin kutsal olduğuna ve hakkının eksiksiz noksansız verilmesi gerektiğine inanıyorum“ diyen Vali Erol, “Bundan sonrasında bu emeği değerlendirme adına Toprak Mahsulleri Ofisi alımlara da başladı ve hem alım yerleri, hem alım kapasitesi açısından herhangi bir sorun görünmüyor.

Vatandaşımız kendisi açısından en uygun zamanda ürünü Toprak Mahsulleri Ofisi’ne getirerek kendisinin de hedeflediği fiyata ürününü teslim eder ve helalle kazandığı her bir tanesinde alın teri olan bu fındıktan da hayra harcayacağı güzel işlere bir karşılık alır diye umut ediyor, bereketli olsun diliyorum” şeklinde konuştu.  

MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk ise yaptığı konuşmada, ”Toprak Mahsulleri Ofisi, 2024 ürünü için bugün alım kampanyasını başlatıyor. Ağustos ayı içerisinde alımların başlaması önemli. Özellikle serbest piyasanın da Hükümetin açıklamış olduğu fiyatlara yaklaşması açısından çok önem arz ediyor. Biz  Milletvekilleri olarak Mecliste fındık çalışma grubunda fındıkla ilgili temel problemler neler? Bir yıldan fazla zamandır bunları konuşuyoruz. Dolayısıyla bu fiyatın Ağustos ayı öncesinde açıklanması Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de Ağustos ayı içerisinde alıma başlaması önemliydi. Bu konular  konuşulmuştu. TMO tarafından yeterli depolar tutuldu, hazırlıklar yapıldı. Hayırlı, uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

19 Ağustos itibarıyla fındık alımına başlandığını söyleyen Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, bu zamana kadar ilk defa Ağustos ayında fındık alımına başlanıldığını belirterek, “Toprak Mahsulleri Ofisi  yetkililerine teşekkür ediyoruz. Bu da serbest piyasanın oluşması için önemli bir durum. Yeni sezonun  çiftçimize, bölgemize, ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, ”Bugün bölgemizin en önemli ürünü  olan fındıkta TMO tarafından bugün itibariyle Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerinde alıma başlamakta bulunmaktayız. Tabi ki bizim için Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık alımında olması, fındıkta müdahale kurumu olması çok önemli. Üreticilerimizin önemli ölçüde randevu talepleri var. Şuan da gelen üreticilerimizin randımanlarına bakıldığında da 130 liranın üstünde bir fiyat çıkıyor. Serbest piyasa fiyatlarına göre arada hala 20 liralık bir fark devam ediyor. Tabi ki biz üreticilerimizin fındığını temizleyerek, seçerek, kurutarak, Toprak Mahsulleri Ofisi’ni seçmesinden yanayız. Çünkü, şu anda TMO’nun  kriterlerine baktığımızda fındığın geri dönme ihtimali yok. Yüzde 5 olan çürük oranı yüzde 7’ye çıkarıldı. Bereketli bir hasat dönemi diliyorum” diye konuştu.

TMO’nun 2024-2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları; %50 sağlam iç fındık esasına göre; Levant kalite için 130 TL/Kg. Giresun kalite için 132 TL/Kg. olarak belirlendi.

Anahtar Kelimeler : TMO, FINDIK, ALIMINA, BAŞLADI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız