HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
15 Ağustos 2024 Perşembe Saat: 09:39

FATSA’DA TARİH FIŞKIRDI!

Fatsa’nın Kurtuluş mahallesinde yer alan Aziz Konstantin ve Helena Manastırında yürütülen kazı alanında in-situ zemin mozaiği keşfedildi.          Keşfedilen tarihi alanda Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak’ın da
FATSA’DA TARİH FIŞKIRDI!

Fatsa’nın Kurtuluş mahallesinde yer alan Aziz Konstantin ve Helena Manastırı'nda yürütülen kazı alanında in-situ zemin mozaiği keşfedildi.

         Keşfedilen tarihi alanda Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak’ın da hazır bulunduğu incelemede konuşan Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, “Bu muhteşem eser, Fatsa’mızın derin ve zengin tarihini gözler önüne seriyor. Yaptığımız bu kapsamlı çalışmalar, Fatsa’mızın geçmişine ışık tutarken, aynı zamanda şehrimizin geleceğine de katkıda bulunacaktır” dedi.

“ÇOK ÖNEMLİ BİR ESERLE KARŞILAŞTIK”
         Yapılan inceleme sonrası ilk açıklamayı yapan Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, il genelinde 3 ayrı noktada kazı arkolojik araştırma kazı çalışmalarının yapıldığını ifade ederek, “Bakanlığımızın müsaadeleriyle Müze Müdürlüğümüz başkanlığında ilimizde 3 ayrı noktada kazı çalışmaları devam ediyor. Onlardan bir tanesi bugün burada üzerinde bulunduğumuz Aziz Kostantin ve Helana Manastırı dediğimiz Manastırın çevresi etrafında başladı.

Burada Selim Evcim hocamızın bilimsel danışmanlığında kazı 13 Mayıs 2023 tarihinde başladı. Mayıs ayından bu yana kazılar hem güneyden hem batıdan hem doğudan çalışmalar eş zamanlı devam ederken in-situ durumunda çok önemli bir eserle karşılaştık.

Eser dönemine ait özellikle erken ve genç Bizans dönemine ait bir eser olması hasebiyle hem  kendisi özgün hem de manastır içerisinde çıkması özgün bir eser. Dolayısıyla bizi heyecanlandırdı. Yine aynı alan içerisinde kazı çalışmalarımız devam edecek. Yine önümüzdeki çalışmalar esnasında önemli eserleri açığa çıkaracağız diye düşünüyorum.

         Manastırın en önemli özelliklerinden bir tanesi sekizgen şemasında olması. Burada yine lokasyon olarak hemen sahil devlet karayolunun paralelinde oluşu özellikle turist rotaları için önemli bir kültür varlığını gün yüzüne çıkardık. Burada yeni bir destinasyonu oluşturacağız.

Bundan sonra çıkaracağımız eserler bundan sonra gün yüzüne çıkacak. Kültür varlıklarımız miraslarımız bütün dünya ile paylaşacağız diye düşünüyorum. Burada daha önce ilk yol çalışmaları esnasında Lahitin içerisinde kıymetli eşyalar gözyaşı şişesi ve takılar çıkmıştı onlar müzemizde. Onun dışında yine kazı çalışmalarında burada mozaik parçaları ve dönemine ait önemli cam parçalar çıktı.

Şimdi bir manastır kazıyoruz, manastır da en önemli çıkacak beklentiler işte bu tür yapılar. Bu tür özel yapıları gün yüzüne çıkaracağız. Bundan sonraki süreçte bahçesinde önemli eserlerin çıkacağını özellikle sondaj çalışmalarımız olacak. Sondaj çalışmalarımız bize burada önümüzdeki dönemde neler çıkabileceğini hangi döneme ait olduğunu tarihlendirecek. Kalıcı kazılar heyecanla devam edecek, devam ettiği sürece de bize yeni ufuklar açacak diye düşünüyorum” diye konuştu.

“FATSA'NIN TARİHSEL GEÇMİŞİNİ ORTAYA ÇIKARACAK”
         Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ise yaptığı açıklamada, “Kurtuluş mahallemizde 2021 yılında bir yol çalışmasında ortaya çıkarılan bir sanduka mezarla başladı bu hikaye. Bu sanduka mezarın etrafındaki kazıları kurtarma kazılarıyla birlikte Ordu Müze Müdürlüğümüzle devam ettirdiğimizde 2 dönemlik süren bu kazı çalışması içerisinde bir çok eser ortaya çıktı ve bu bölgenin aynı zamanda da bir tarihi zenginliklerini ortaya koymuş oldu.

Bununla birlikte özellikle Kurtuluş mahallemizde bulunan Kilisenin olduğu alanda Ordu Müze Müdürlüğümüz Başkanlığında üniversitemiz sanat tarihi bölümüyle birlikte Fatsa Belediyesi olarak kazı çalışmalarını yoğunlaştırdık ve bugün de gördüğümüz gibi Aziz Kostantin Helena Manastırının zemininde bulunan mozaiklere ulaştık. Bu bölgenin tarihinin ortaya çıkması açısından çok önemli çok kıymetli veriler olduğuna inanıyorum. Bölgedeki kazı çalışmaları koordineli bir şekilde devam edecek.

Kış ayında da devam edebilmesi için gerekli izinleri almaya çalışıyoruz ve önlemlerini de alıp buradaki kazı çalışmalarını devam ettirerek Fatsa'nın tarihinin gün yüzüne çıkması noktasında Fatsa'nın tarihinin hangi günlere dayandığını yönelik çalışmalarımızı aralıksız bir şekilde devam ettireceğiz. Buradaki manastırda in-situ mozeyine ulaşmamız bizim aynı zamanda da tarihsel anlamda bir takım bulguların ortaya çıkmasına  vesile oldu” şeklinde konuştu.
 “TARİHSEL ÇALIŞMALARI SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
         Fatsa'nın her geçen gün turizm açısından önemli bir şehir olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyleyen Başkan Kibar, “Bununla birlikte eş güdümlü bir şekilde Fatsa'da Cıngırt kayalıklarında kazı çalışmaları Ordu Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde yine Müze Müdürlüğümüz kontrolünde başladı. Orada da kısa süre içerisinde ortaya çıkabilecek güzel sonuçların olduğuna inanıyorum.

Bir tarafta Cıngırt kazıları diğer tarafta Kurtuluş kazıları, Haznederoğlu Konağı'nın kent müzesine dönüşmesine yönelik çalışmalar bugün itibariyle yine başladı. Yikop  destekleriyle de yine bölgemizdeki bu tarihi kültürel değerlerimizi restore etmek, ortaya çıkarma noktasında özellikle kırsal mahallelerimizdeki eski camilerimizde bakım onarım restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Az önce de saydığım gibi Kurtuluş kazısı olsun Cıngırt kazısı olsun Bolaman Hazinedaroğlu Konağı olsun bununla birlikte yerel ve doğal güzelliklerimiz işte Fatsa Adası olsun, Gaga Gölü olsun bununla birlikte bölgemizde turizm destrasyonlarının çok önemli halkaları birer birer oluşmaya başladı. Birkaç yıl içerisinde bunun meyvelerini göreceğimizi buraya gelen yerli ve yabancı turistlerimizin Fatsa'mızda 3-5 gün zaman geçirebilecekleri bu destinasyon mekanlarını onlara da hazırlayacağımıza inanıyorum.

Bu aynı zamanda Fatsa'nın tarihsel anlamdaki geçmişini ortaya koyacağı gibi doğal güzellikleriyle birlikte de Fatsa'nın turizm noktasındaki gelişmesini de çok büyük değerler çıkaracaktır. Ben bu kazı çalışmalarında başta Müze Müdürlüğümüz olmak üzere Kültür Müdürlüğümüze diğer taraftan üniversitemize kazı çalışmalarında emek veren tüm arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum.

Bizim Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Cevat Erbil kazı çalışmalarının her birini başında durarak kendisi yürütmeye destek olmaya çalışıyor. Biz de Fatsa Belediyesi olarak şehrimizin bu tarihi zenginliklerinin gün yüzüne çıkması için sınırsız bir bütçe ayarladık. İnşallah hiçbir şekilde tasarruf tedbirlerine takılmadan buradaki tarihsel çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

 

Anahtar Kelimeler : FATSA’DA, TARİH, FIŞKIRDI!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız