HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
13 Ağustos 2024 Salı Saat: 12:05

ODÜ’DEN FINDIKTA VERİMİ ARTIRACAK TÜBİTAK PROJESİ

TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında desteklenen ve fındıkta verimi artırmanın hedeflendiği Çakıldak ve Tombul Fındık Çeşitlerinde Farklı Dikim Sıklığı ve Budama Sistemlerinin Uygulanabilirliğinin Araştırılması projesi ile birim alandan
ODÜ’DEN FINDIKTA VERİMİ ARTIRACAK TÜBİTAK PROJESİ

TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında desteklenen ve fındıkta verimi artırmanın hedeflendiği "Çakıldak ve Tombul Fındık Çeşitlerinde Farklı Dikim Sıklığı ve Budama Sistemlerinin Uygulanabilirliğinin Araştırılması" projesi ile birim alandan daha yüksek verim elde edilmesi ve üretimde maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor.

Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisi'nde yapılan çalışmaları yerinde inceleyen ODÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, proje hakkında proje yürütücüsü Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi ve Fındık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Burhan Öztürk'ten bilgi aldı. Proje ile fındıkta geleneksel budama sistemlerinin dışında modern budama sistemlerinin geliştirilmesinin amaçlandığı, böylelikle üreticilerin birim alandan daha yüksek verim elde edeceği ve üretimde maliyetlerin düşürülmesine katkı sağlanacağı ifade edildi.      

Farklı üniversitelerden öğretim üyelerinin de araştırmacı olarak yer aldığı proje ile ayrıca ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen fındık çeşitlerinde sık dikim ve budama sistemlerinin uygulanabilirliğinin test edileceği, kurulacak olan modern fındık bahçeleri ile halkın geleneksel alışkanlıklarının değişimine öncülük edileceği ve modern yetiştirme tekniklerinin benimsenmesine katkıda bulunulacağı belirtildi. 

Ülkemiz açısından büyük önem taşıyan fındıkta verim ve kalitenin artırılmasına yönelik yeni fikirlerin ortaya çıkarılması ve yapılacak olan çalışmaların desteklenmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Rektör Baş, “Üniversitemizde fındık ve fındık yetiştiriciliği başta olmak üzere tarım ürünlerinin verimini artırmak amacıyla pek çok akademik çalışma yürütülmektedir. ‘Çakıldak ve Tombul Fındık Çeşitlerinde Farklı Dikim Sıklığı ve Budama Sistemlerinin Uygulanabilirliğinin Araştırılması’ TÜBİTAK projesi de fındığın verimini yükseltmeye yönelik fındık ürünüyle ilgili söz sahibi paydaşları ve fındık üreticilerini yakından ilgilendiren kayda değer bir bilimsel çalışmadır. Bölgemizin önemli bir tarım kaynağı olan fındık ile ilgili Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilen bu uygulamalar kaliteli üretimin yapılabilmesi yönünde üreticilere de rehberlik edecektir. Bu düşüncelerle, projenin yürütücülüğünü yapan Prof. Dr. Burhan Öztürk’e ve araştırmacılara çalışmalarında başarılar dilerim.” dedi.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız