HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
8 Ağustos 2024 Perşembe Saat: 13:29

FİLE SİSTEMİ KULLANIMI YAYGINLAŞIYOR

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdürü Kemal Yılmaz, Ulubey Kaymakamı Furkan Türkay Kayış, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Murat Kuzu, Ulubey İlçe Müdürü Atakan Şen ve Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali A
FİLE SİSTEMİ KULLANIMI YAYGINLAŞIYOR

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdürü Kemal Yılmaz, Ulubey Kaymakamı Furkan Türkay Kayış, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Murat Kuzu, Ulubey İlçe Müdürü Atakan Şen ve Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın ile birlikte Ulubey İlçesi Durak Mahallesi'nde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hibe desteğinden yararlanarak fındık hasat filesi alan üretici Emine Yurdakul' u fındık hasat filesi sistemi kurulumu sırasında ziyaret etti.

Müdür Yılmaz burada yaptığı açıklamada; “İl Müdürlüğü olarak ana ürünümüz fındıkta verim ve kaliteyi arttırmaya yönelik çalışmalar yaparken bir yandan da maliyetlerin azaltılmasına yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Bu kapsamda fındıkta en önemli maliyet unsurlarının başında gelen hasat işçiliğindeki maliyeti azaltmak için fındıkta file sistemlerinin kullanımına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İlimizde son yıllarda fındık hasadında file sisteminin kullanımı Bakanlığımızın vermiş olduğu desteklerle her geçen gün artmaya devam ediyor" dedi.

 File sistemlerinin işçilik maliyetlerini % 70 oranında azalttığını belirten İl Yılmaz; “Fındık yetiştiriciliğinin en önemli maliyet unsuru hasat işçiliği. Hasatta çok önemli iş gücü kullanılıyor. Bu da maliyeti arttırıyor. Son zamanlarda kullanılmaya başlanılan fındık hasat filesi ile de işçilik maliyetleri önemli oranda azaltılmış durumda.  Fındık file sistemleri dalda fındık toplamaya son veriyor. Fındığın olgunlaşarak dibine dökülmesi suretiyle hasat işlemi gerçekleştiriliyor. Yere dökülen fındık tam olarak olgunlaşmış olduğu için randımandan da kazancımız olduğu gibi aflatoksinin de önüne geçmiş oluyoruz. Ayrıca bu sistem harman işçiliğinide azaltıyor. Fileleri toplamak suretiyle fındıklar bekletilmeden direkt patoza veriliyor. Bunların yanında daldan hasat yapmadığımız için dal üzerinde bulunan önümüzdeki yıla ait sürgünlerin zarar görmesinin önüne geçmiş oluyoruz. Geçtiğimiz hafta Perşembe ilçemizde % 60 tan fazla eğimi olan bir bahçemizde fındık hasat filesi kurulumuna eşlik etmiştik. Bugün de Ulubey İlçemizde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hibe desteğinden yararlanarak fındık hasat filesi alan üreticimiz Emine Yurdakul' a ait fındık bahçesinde fındık hasat filesi sistemi kurulumuna eşlik ediyoruz. Bir konudan özellikle bahsetmek istiyorum. Üreticilerimiz arasında file sisteminin sadece düz bahçelerde uygulanabileceği eğimli bahçelerde uygulanamayacağı konuşuluyor. File sistemi eğimli bahçelerde de çok rahat uygulanabiliyor. Üreticilerimizin bu konuda gönlü rahat olsun. " ifadelerini kullandı.

 

İlimizde, son yıllarda fındık hasat filesi kullanımının yaygınlaşmaya başladığını belirten Yılmaz; “Bakanlığımız tarafından fındık hasat filesine  %50 hibe desteği verilmektedir. İlimizde 33 üreticimize verilen destekler neticesinde 1000 dekar civarında fındık bahçesinde file hasat sistemi kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca, kendi imkanları ile file hasat sistemini kullanmaya başlayan üreticilerin sayıları her geçen gün artmaktadır. 2024 yılı sonbaharında tekrar başlayacak olan hibe desteği için üreticilerimizden daha fazla sayıda başvuru bekliyoruz. Bu konuda bilgi almak isteyen tüm üreticilerimizi İl-İlçe Müdürlüklerimize bekliyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.

 

Programa katılan Ulubey Kaymakamı Furkan Türkay Kayış yaptığı açıklamada; “Bugün burada İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Müdürlüğümüz, Ziraat Odamız ile birlikte fındık bahçesinde file serim işlemini gerçekleştirdik. Bu proje ile işçi maliyetleri büyük oranda düşürülüyor. Bahçe sahibi 80 yaşındaki Emine teyzemiz kendisi öncülük ederek bu konuda örnek teşkil etmek istedi. Kendisi de bu konuda işçi maliyetlerinden edeceği tasarrufdan dolayı çok memnun. İnşallah bu proje ilçemize ve bölgemize hayırlı olur. Ulubey Kaymakamlığı olarak bu tür projelerin her zaman arkasındayız, çiftçilerimizin yanındayız" dedi.

 

Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın yaptığı açıklamada; “Bugün Ulubey İlçemiz Durak Mahallesinde Emine teyzemizin bahçesinde fındık hasat filesi uygulaması gerçekleştiriyoruz. Öncelikle Emine teyzemize teşekkür ediyorum. Bize bu konuda öncülük edip bahçesini bizlere açtığı için.  Fındık giderlerinin düşürülmesi noktasında fındık filesinin büyük bir önemi var. Her yıl girdi maliyetlerinin arttığını düşünürsek fındık hasat filesi büyük önem taşıyor. Bu konuda destek olan Tarım ve Orman Bakanlığımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

 

Bahçe sahibi Emine Yurdakul' da yaptığı açıklamada; “Bu sistem ile araba maliyeti yok, dayı başı maliyeti yok, işçi maliyeti yok, aşçı maliyeti yok. 100 kişiyle topladığımız fındığı bu sistemle 10 kişiyle toplamaya çalışacağız. Bu sistemi tüm komşularımıza ve tüm Karadeniz Bölgesine öneriyorum" dedi.

 

 

 

Anahtar Kelimeler : FİLE, SİSTEMİ, KULLANIMI, YAYGINLAŞIYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız