HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
30 Temmuz 2024 Salı Saat: 12:54

FINDIKTA FİLE SİSTEMİ YAYGINLAŞIYOR

Ordu’da Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında fındık hasadında file sistemi kullanımı yaygınlaşıyor. Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ars
FINDIKTA FİLE SİSTEMİ YAYGINLAŞIYOR

Ordu’da Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında fındık hasadında file sistemi kullanımı yaygınlaşıyor.

Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Murat Kuzu ve Perşembe İlçe Müdürü Samet Özden ile birlikte Perşembe İlçesi Çandır Mahallesi'nde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hibe desteğinden yararlanarak fındık hasat filesi alan üretici Emine Yıldız'ı fındık hasat filesi sistemi kurulumu sırasında ziyaret etti.

FİLE SİSTEMİ YAYGINLAŞIYOR

İl Müdürü Kemal Yılmaz burada yaptığı açıklamada; “İl Müdürlüğü olarak ana ürünümüz fındıkta verim ve kaliteyi arttırmaya yönelik çalışmalar yaparken bir yandan da maliyetlerin azaltılmasına yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Bu kapsamda fındıkta en önemli maliyet unsurlarının başında gelen hasat işçiliğindeki maliyeti azaltmak için fındıkta file sistemlerinin kullanımına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İlimizde son yıllarda fındık hasadında file sisteminin kullanımı Bakanlığımızın vermiş olduğu desteklerle her geçen gün artmaya devam ediyor" dedi.

AFLATOKSİNİN ÖNÜNE GEÇİLİYOR

File sistemlerinin işçilik maliyetlerini önemli ölçüde azalttığını belirten İl Müdürümüz; “Fındık file sistemleri dalda fındık toplamaya son veriyor. Fındığın olgunlaşarak dibine dökülmesi suretiyle hasat işlemi gerçekleştiriliyor. Yere dökülen fındık tam olarak olgunlaşmış olduğu için randımandan da kazancımız olduğu gibi aflatoksinin de önüne geçmiş oluyoruz. Bunların yanında daldan hasat yapmadığımız için dal üzerinde bulunan önümüzdeki yıla ait sürgünlerin zarar görmesinin önüne geçmiş oluyoruz. Bugünde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hibe desteğinden yararlanarak fındık hasat filesi alan üreticimiz Emine Yıldız' a ait fındık bahçesinde fındık hasat filesi sistemi kurulumuna eşlik ediyoruz. Üreticimizin bahçesindeki eğimin % 60 tan fazla olmasına rağmen bu sistem rahatlıkla kullanılabilmektedir" ifadelerini kullandı.

%50 HİBE DESTEĞİ VERİLİYOR

İlimizde, son yıllarda fındık hasat filesi kullanımının yaygınlaşmaya başladığını belirten İl Müdürü Yılmaz; “Bakanlığımız tarafından fındık hasat filesine  %50 hibe desteği verilmektedir. İlimizde 33 üreticimize verilen destekler neticesinde 1000 dekar civarında fındık bahçesinde file hasat sistemi kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca, kendi imkanları ile file hasat sistemini kullanmaya başlayan üreticilerin sayıları her geçen gün artmaktadır. 2024 yılı sonbaharında tekrar başlayacak olan hibe desteği için üreticilerimizden daha fazla sayıda başvuru bekliyoruz" şeklinde konuştu.

EN KOLAY VE EN MALİYETSİZ ŞEKİLDE FİLE SİSTEM

Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan ise yaptığı açıklamada; “Bugün Perşembe ilçemizde Emine Yıldız'a ait üreticimizin bahçesinde file sisteminin serilmesi ile ilgili çalışmaya katıldık. Tabii üreticimiz bu fileyi bahçesine sermekle birlikte işçi maliyetlerini düşürdüğü gibi fındıkta kalitenin artmasını da sağlıyor. Çünkü fındığı daldan toplamıyor. Fındık olgunlaşıp yere döküldükten sonra topluyor. Yani burada çok az maliyetle fındığını rahat bir şekilde harmana getiriyor, harmanda da ayrıca kurutma işlemi ile pek uğraşmamış oluyor. Şu an içinde bulunduğumuz bahçenin eğimi %60 olmasına rağmen file sistemi çok güzel bir şekilde bahçeyi kaplamış bulunmakta. İlimizde birçok fındık bahçesinde bu sisteme geçilebilir. Çünkü bölgemizde en kolay ve en maliyetsiz şekilde file sistemleri ile hasat edilebileceğini görüyoruz" diye konuştu.

 

“ÜRETİCİLERE ÖRNEK OLMAK İSTİYORUM”

Bahçe sahibi Emine Yıldız'da yaptığı açıklamada; “Fındık hasadı için file sisteminin kullanımını çevremdeki fındık üreticilerinden öğrendim. Bu sistemin çok kolaylık sağladığını işçi maliyetlerini düşürdüğünü gördüm. Daha sonra Tarım ve Orman Bakanlığının fındık hasat filesi sistemine %50 hibe desteği verdiğini duydum ve fındık filesi için müracaatımı yaptım. Daha sonra müracaatım olumlu sonuçlandı. Bugün de fileyi bahçeme seriyorum. Fındık file sistemi ile hem işçi maliyetlerini düşüreceğimi hem de fındığımın kalitesinden olumlu sonuçlar alacağımı düşünüyorum. Aynı zamanda çevremdeki üreticilere de örnek olmak istiyorum. Bana destek olan Tarım ve Orman Bakanlığı'na çok teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu.

 

Anahtar Kelimeler : FINDIKTA, FİLE, SİSTEMİ, YAYGINLAŞIYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız