HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
12 Temmuz 2024 Cuma Saat: 17:30

CHP: FINDIKTA OYUN VAR!

Cumhuriyet Halk partisi Ordu il Başkanı Bülent Akpınar, Ceren Özdemir Meydanı’nda ‘Fındık fiyatının ve rekoltesinin manipüle edildiğini’ vurgulayan basın açıklaması düzenledi.  FINDIKTA OYUN VAR! Açıklamaya; CHP Ordu Milletvekil
CHP: FINDIKTA OYUN VAR!

Cumhuriyet Halk partisi Ordu il Başkanı Bülent Akpınar, Ceren Özdemir Meydanı’nda ‘Fındık fiyatının ve rekoltesinin manipüle edildiğini’ vurgulayan basın açıklaması düzenledi. 

"FINDIKTA OYUN VAR!"
Açıklamaya; CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun ve fındık emekçileri katıldı. Konuşma yapan Başkan Bülent Akpınar, “Ülkemiz ve bölgemiz adına stratejik bir ürün olan fındık üzerine yine yeniden oyunlar oynanmaya başladı.” dedi. 

 Başkan Bülent Akpınar sözlerine şu şekilde devam etti;

 “Dışarıdan bir kuruş ithalat yapmadan bu cennet vatana, bu bereketli topraklara 2 milyar dolar gibi döviz girdisi sağlayan fındık sektörü, ne yazık ki şimdi manipülasyonlara maruz kalıyor.

 “REKOLTE GERÇEKÇİ DEĞİL!”
Daha Nisan ayında Ferroli 785 bin ton, TÜİK ise 770 bin ton rekolte açıkladı. Ancak gerçek rekolte Temmuz ayının ortalarında ortaya çıkar. Fındığın dökülmesi, boşu ve yanığı gibi etkenler gerçek rekoltenin ortaya çıkmasına vesile olur. Bugün geldiğimiz noktada Temmuz ayında fındık bahçelerine giren komisyonlar ve uzmanlar gerçek rekolte verilerini yeni yeni ortaya çıkarmaya başladılar.

 Ferroli’nin ve devletin Nisan ayında açıkladığı rekolte gerçekçi değil; tamamı manipülasyon içeriyor. Temmuz ayında uzmanların verilerine göre fındığın %30'u boş ve çok büyük oranda dökülme mevcut. Uzmanların verilerine göre, fındıkta rekoltenin 650 bin tonun üzerine çıkması mümkün değil. Bu noktada amaç, üreticiyi her zamanki gibi perişan etmek ve tekelci Ferroli ile yandaşlarını daha da zenginleştirmektir.

 “DEVLET TARIMI DESTEKLEMELİDİR!”
 Geleceğimiz tehdit altındadır. Milli ekonominin temeli ziraat değil midir? Bugün bölgemizde fındık üreticiliği yapan üreticilerimizin neredeyse tamamı 50, 60, 70 yaş üzerindedir. Gençlerimiz tarımdan uzak durmaktadır. Devlet, tarımı, üreticiyi ve çiftçiyi daha çok desteklemelidir; yoksa geleceğimiz karanlık olacaktır.

STK’LARA SESLENDİ!
 Bütün odalar, STK’lar ve değerli hemşehrilerimiz, artık susmayalım, sesimizi duyuralım. Çünkü fındık sadece üreticinin derdi değildir; dolaylı ya da dolaysız herkesin derdidir. Bakkalın, manavın, kasabın, lokantacının, kısacası hepimizin derdi olmalıdır. Milyonlarca insanın emeği, ekmeği, aşının söz konusu olduğu bu sektörde sessiz kalamayız.

 “170 TL’NİN ALTINDAKİ FİYAT KABUL EDİLEMEZ!”
 Maliyetler %100’ün üzerinde artmışken ve geçen seneki fiyattan kimse memnun kalmamışken, üretici ölümü gösterilip sıtmaya razı edilemez. Üreticinin emeği, ekmeği ve geleceği tekelcilere ve uluslararası kartellere peşkeş çekilemez. 170 TL’nin altındaki fiyat kabul edilemez.

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun’da bu manipülasyonlara karşı sessiz kalmadı. Vekil Torun,
“Her sene aynı şeyi yaşıyoruz. Her sene bu günlerde bir fiyat tartışmasına giriyoruz. Maalesef her yıl beklentilerimiz yerine gelmiyor. Hüsranla sonuçlanıyor. Temmuz'la, Ağustos'la konuşuyoruz, Ekim'den sonra unutuyoruz. İktidarın da maalesef bu işine geliyor ve her yıl bunları tekrar etmekten artık usandık. Fındıkla ilgili mutlaka bir fındık kanunu çıkarmak durumundayız” şeklinde konuştu.

“İKTİDAR ÜRETİCİYİ GÖZDEN ÇIKARMIŞ”
Vekil Torun, “Yeter artık!” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti; “Tarafların yükümlülüğünü ortaya koyan bir iradeyi ortaya koymak zorundayız. Yeter artık yani.
Her yıl konuştuğumuz şeyler aynı. Belli ki iktidar fındık üreticisini gözden çıkarmış. Belli ki iktidar artık üreticiyi yok sayıyor. 10 yıldır doğrudan gelir desteği aynı. Baktığınızda her yıl manipülatif bir rekolte açıklaması. Kaybeden kim? Üretici! Kazanan kim? Aynı karteller. Artık buna bir son vermek lazım. Ve artık üretici alın terinin karşılığını alması için bu mücadeleyi ortaklaştırmamız lazım.

Bakın fındık diğer tarım ürünleri gibi değil.  Sıfır ithalatla yıllık en az 2-2 buçuk milyar dolar gelir elde ettiğiniz bir ürün. Bunu 5 milyara, 10 milyara çıkarmak mümkün. Fındığın dünyada yarattığı ekonomi yüz milyar doların üzerinde. Ama biz bunun sadece iki milyar dolarını yaklaşık alabiliyoruz. Halbuki bu kaynağı yurt içerisinde oluşturabilsek bundan üreticimizde faydalanacak, devletimizde faydalanacak, refahımız da artacak.

“LÜTFÜ BAYRAKTAR’IN TUZU KURU”

Bugün Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Lütfü Bayraktar aynı zamanda Sakarya Milletvekili. Tabii tuzu kuru. Fiskobirlik’in geldiği durum ortada. Ama bir de batı dönümde 300-350 kilogram alırken biz burada 80-100 kilogram alıyoruz dönümünde. Umurunda değil! Fiyat öyle olmuş, böyle olmuş umurunda değil. Bir de üreticiyi savunması gerekirken buradan kınıyorum kendisini. Üreticiyi savunması gerekirken üreticiyle alay ediyor.

Fındığı yok saymak bu ülkeye ihanettir. Bu vatana ihanettir. Karadeniz halkına, fındık üreticisine ihanettir. Bu ihanetin hesabını da nerede olursa olsun, caddede, sokakta, mecliste her yerde de sormaya hazırız. Ve istediğimiz fiyat verilmediği takdirde de meydanlar bizim, sahalar bizim, her yer bizim ve gereken her türlü eylemini ortaya koyacağız!” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler : CHP:, FINDIKTA, OYUN, VAR!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız