Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 16:06 UKOME TOPLANTISI YAPILDI
- 14:50 “ ALTINORDU KIRSALDA DA GELİŞİYOR”
- 14:14 GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞINA GÖZ AÇTIRILMIYOR
- 14:11 ORDU, LİSANSLI DEPOYA KAVUŞUYOR
- 13:36 OGM’DEN AZERBAYCAN’A 100 BİN FİDAN
- 13:11 “ ORDU İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM”
- 13:03 KABADÜZ’E YATIRIM MÜJDESİ
- 12:38 ÖĞRETMEN ATAMA SAYISI GÜNCELLENSİN!
- 12:38 ZENGİN: KİRA YARDIMI ZORUNLU HALE GELDİ!
- 12:38 ŞANLITÜRK: DEVLET HER DAİM ÜRETİCİNİN YANINDA OLMALI
- 12:32 "HAYALİMDEKİ MESLEK" PROJESİ TAM GAZ
- 11:46 OBB’DEN BAHAR TEMİZLİĞİ
- 11:33 DEMİŞ İŞTE!
- 11:33 ORDU 67,3 PUANA MECBUR
- 11:33 52 ORDU ÇORLU VİRAJINDA
“BORÇLAR ERTELENSİN, FAİZLER SİLİNSİN”

Fındıkta yaşanan don olayı için yetkilileri üreticinin yanında olmaya çağıran Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Adil Levent Karlıbel, çiftçinin tarım kredi kooperatiflerine ve bankalara olan kredi borçlarının faizsiz ertelenmesini ve bir yıl uzatılmasını talep etti.
“ÜRÜNDE CİDDİ KAYIP VAR”
OTSO Başkanı Adil levent Karlıbel yaptığı açıklamada; “Fındık üreticisinin iyi günü hiç olmadı. Ama bari en kötü gününde yanında olun. Yaşanan don olayının kesin tahribatı bir hafta içinde netleşir. Ancak görünen o ki ciddi bir ürün kaybı var. Bu kayıp hem üreticimize hem fındığın ticaretini yapan tüccara hem de işleyen sanayiciye zor günler yaşatabilir. Bu afetin özellikle üreticiye vereceği hasarları azaltmak, geçimini yaşamını devam ettirebilmesini sağlamak için çiftçinin tarım Kredi Kooperatifleri‘ne olan borçlarını faizlerini sıfırlayarak bir yıl ertelemek, ziraat bankasına olan kredi borçlarını yine faizsiz olarak bir yıl uzatmak ilk alınması gereken tedbirlerdir” dedi.
“(DFİF)ADI ALTINDA TOPLANAN KAYNAĞI MUTLAKA ÜRETİCİYE DAĞITMALIYIZ”
Tarıma dayalı sanayinin sürdürülebilir olması üreticinin güçlü tutulmasıyla mümkündür. Bugüne kadar fındığın ihracatından elde edilen ve destekleme fiyat istikrar fonu (DFİF)adı altında toplanan kaynağı mutlaka üreticiye dağıtmalıyız. Bu tedbirler bu yılın mahsulünü elde etmek için çiftçinin harcadığı paralar için alınacak tedbirlerdir. Harcadığı parayı temin ve tazmin etmek üreticinin zararını karşılar ama geçimini temin etmez” diye konuştu.
“ÜRETİCİ YOKSA TİCARET YOKTUR”
Yaşanan mağduriyetlerin bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade eden Başkan Karlıbel, şunları söyledi: “Bu nedenle ayrıca özellikle köylerde bahçesinin başında yaşayan üreticiye elektriğinden suyuna kadar yarı yarıya bir sübvansiyon sağlanmalı ve her aileye bir dahaki sezona kadar iki yılda geri ödenecek şekilde asgari ücretin yarısı kadar aylık bir ödeme yapılmalıdır. Üretici yoksa ticaret yoktur Üretici yoksa sanayi yoktur Üretici yoksa ihracat yoktur. Yöneticilerimizi bu afetin zararlarını ve yaşanan mağduriyeti bir an önce ölçüp değerlendirmeye ve çözüm üretmeye davet ediyoruz.”