HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
16 Nisan 2025 Çarşamba Saat: 11:42

“MİDE AĞRISI KALP KRİZİNİN HABERCİSİ OLABİLİR”

Kalp krizi belirtileri arasında yer alan mide ağrısının çoğu zaman yanlış yorumlandığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, “Halk arasında mide ağrısı ya da hazımsızlık gibi tarif edilen ağrılar, bazı durumlarda kal
“MİDE AĞRISI KALP KRİZİNİN HABERCİSİ OLABİLİR”

Kalp krizi belirtileri arasında yer alan mide ağrısının çoğu zaman yanlış yorumlandığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, “Halk arasında mide ağrısı ya da hazımsızlık gibi tarif edilen ağrılar, bazı durumlarda kalp krizinin habercisi olabilir. Özellikle 45 yaş üzerindeki bireylerde, diyabet hastalarında ya da daha önce kalp-damar hastalığı öyküsü olan kişilerde mide çevresinde hissedilen baskı, yanma ya da ağrı şikayetleri mutlaka kardiyak açıdan da değerlendirilmelidir” dedi.

Kalp krizi, çoğu zaman göğüs ağrısı, sol kola yayılan baskı ve nefes darlığı ile tanınsa da, bazı hastalarda bu klasik belirtiler görülmeyebilir. Medical Park Ordu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, özellikle mide bölgesinde hissedilen ağrının, kalp krizinin atipik bir belirtisi olabileceğini ifade ederek önemli uyarılarda bulundu.

“Mide ağrısı, kalpten kaynaklanabilir”

Halk arasında mide ağrısı ya da hazımsızlık gibi tarif edilen ağrıların, bazı durumlarda kalp krizinin habercisi olabileceğini dile getiren Uzm. Dr. Köşüş, “Özellikle 45 yaş üzerindeki bireylerde, diyabet hastalarında ya da daha önce kalp-damar hastalığı öyküsü olan kişilerde mide çevresinde hissedilen baskı, yanma ya da ağrı şikayetleri mutlaka kardiyak açıdan da değerlendirilmelidir” diye konuştu.

“Sessiz kalp krizleri daha sık görülüyor”

Kadınlarda, ileri yaştaki bireylerde ve diyabet hastalarında kalp krizinin sessiz seyredebildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Köşüş, “Bu hasta gruplarında göğüs ağrısı olmaksızın yalnızca mide bulantısı, kusma, karın üst bölgesinde ağrı, soğuk terleme ya da ani yorgunluk gibi belirtilerle kalp krizi gelişebilir. Günlük pratikte sadece mide ağrısı ile tarafımıza başvurup kalp krizi geçiren hastalarımızı görüyoruz. Bu nedenle bu semptomlar sadece mide ya da sindirim sistemi hastalıkları ile ilişkilendirilmemelidir.” şeklinde konuştu.

“Erken tanı ve hızlı müdahale hayat kurtarır”

Kalp krizinde erken tanı ve hızlı müdahalenin hayat kurtardığını belirten Uzm. Dr. Köşüş, “Ağrının yeri mide olsa bile, eşlik eden terleme, nefes darlığı, bayılma hissi veya genel bir kötü his varsa, bu tablo mutlaka ciddiye alınmalı ve acil servise başvurulmalıdır. Kalp krizinde ilk 90 dakika, müdahale açısından kritik öneme sahiptir. Bu süre içinde yapılan bir anjiyo ya da balon stent işlemi, kalp dokusunun geri döndürülemez hasar almasını önleyebilir” dedi.

“Kalp krizi riskini azaltmak için öneriler”

Kalp krizi riskini azaltmak için yaşam tarzı değişikliklerinin önemini vurgulayan Uzm. Dr. Köşüş, “Sigaranın bırakılması, tansiyon ve şeker hastalığının kontrol altına alınması, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlığı kazanılması, kalp-damar sağlığını korumanın temelidir. Unutulmamalıdır ki kalp hastalıkları önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur” ifadelerini kullandı


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız