Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 16:02 Erkılınç: Kurumumuz resmî ilan hakedişlerinin garantörüdür
- 16:01 HALK EKMEK FABRİKASI AÇILIYOR
- 15:29 ÜRETİCİLERE GEBE DÜVE DAĞITILDI
- 13:44 BAŞKAN GÜLER’DEN GÜRGENTEPE VE GÖLKÖY’E ÇIKARMA
- 13:25 ORDU’DA ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ OPERASYONU
- 13:25 DİKKAT: KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI
- 13:13 OKULLARIN YOLU ASFALTLA BULUŞTU
- 13:14 YILMAZ: BÜTÇE YENİDEN REVİZE EDİLMELİ!
- 13:04 MAVİ KUMBARALAR HER YERDE
- 12:57 SANCAKTAROĞLU: İHALELERDE COĞRAFİ KOŞULLAR GÖZ ÖNÜNDE TUTULSUN!
- 12:54 1 MİLYON MÜKELLEF E-DEFTER SİSTEMİNE DÂHİL OLUYOR
- 12:43 HİNDİSTAN, TÜRK FINDIĞINI SEVDİ
- 12:44 BAŞKAN GÜLER’İ DUYGULANDIRAN FOTOĞRAF
- 12:35 ORTA KORİDOR İKLİM DOSTU OLACAK
- 12:11 KARŞIYA CAMİİ VE ÖRNEK CUMA SABAHI BULUŞMASI
ŞANLITÜRK’TEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Özel emeklilik ve bireysel emeklilik, ülkemizde yabancı şirketlerin sigorta sektöründeki payı, sigorta sektöründe adil rekabet ortamı oluşturulması, teşvik ve teşvik programlarının yeniden gözden geçirilmesi ve işverenlere sağlanan asgari ücret desteğinin arttırılması konularında TBMM’de açıklamalarda bulundu.
2024 Yılı Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda bir konuşma yapan Şanlıtürk, önemli konulara değindi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu üzerinde Milliyetçi Hareket Partisi adına söz alan MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Türkiye'de sigortacılık sektöründe 74 şirketin faaliyet göstermekte olduğunu ve bu sektörün 250 bin kişiye yakın istihdam sağladığını belirtti.
Şanlıtürk, Genel Kurulda gerçekleştirdiği konuşmada, 2023 yılı sonu itibariyle toplam prim üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 115 artışla 500 milyar Türk Lirası civarına ulaşmasının beklendiğini söyleyerek, ''Yıl sonu aktif toplamının 1,5 trilyon Türk lirasını aşacağı, bireysel emeklilik dâhil likit varlıkların toplamının 1,2 trilyon Türk lirasına, öz kaynakların ise 140 milyar Türk lirasına ulaşacağı beklenmektedir” dedi.
İşte Milletvekili Naci Şanlıtürk’ün TBMM’de yaptığı konuşmanın satır başları:
ŞANLITÜRK: DEVLET KATKISININ ARTTIRILMASI BİREYSEL EMEKLİLİKTE TEŞVİK EDİCİ OLACAK
Özel emeklilik ve bireysel emeklilikte tasarruf sahibi sayısı 2023 Ekim ayı itibarı ile 15,5 Milyonu aşmıştır. Sistemde biriken fonların toplam tutarı devlet katkısı dahil 683 Milyar TL’ye ulaşmıştır.
Bireysel emeklilik sistemi dahilinde şu ana kadar 250 bine yakın vatandaşımız emekli olmuştur. BES’te devlet katkısının %30’a yükseltilmesi olumlu karşılanmıştır. 18 Yaş altı BES uygulamasıyla 1 Milyonu aşkın çocuğumuz 10 Milyar TL’yi aşan birikimle sisteme dahil edilmiştir. Devlet katkısının artırılmasının bireysel emeklilikte teşvik edici olacağı kanaatindeyiz.
Gelişen dünya ve ülke ekonomik yapımız içerisindeki GSMH payını sektör olarak artırabilirsek ülke ekonomisine daha fazla fayda sağlanacaktır. Bankacılık, finans, sanayi, üretim, ihracat ve ekonomik gelişim çizgisi hükumetin teşvikleri ile artırılmıştır. Sigorta sektörünün ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamasını ve GSMH içerisindeki payını %5’lere çıkarabilirsek GSMH’ya ilave katkı sağlayabiliriz. Sigorta sektörümüzde 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme Ve Denetleme Kurumu (SEDDK) kurulmuş ve sigorta sektöründe büyük bir açık ve ihtiyaç giderilmiştir. Geçtiğimiz ay SEDDK tarafından gereğine binaen, tedbir uygulanan şirketlerdeki sigortalıların poliçelerinin bir an önce yenilenebilmesi ve hasarlarının eksiksiz tazmin edilebilmesi için gerekli önlemlerin alınması fevkalade önemlidir.
ŞANLITÜRK: ÜLKEMİZDE YABANCI ŞİRKETLERİN SİGORTA SEKTÖRÜNDEKİ PAYI YÜZDE 58
Globalleşen dünyada sigorta sektörümüze yabancı şirketlerin koymuş olduğu pay %58’lere kadar düşmüştür. Aslında bir ihracat olan bu payın artırılması gerekmektedir.
Tüm dünyadaki iklim krizleri sonucu oluşan felaketlerde 100 milyarlarca dolar zarar yaşanmaktadır. Bu zararların önüne geçilebilmesi için sektördeki yabancı payı ve reasürans kapasitesinin artırılması ve oluşabilecek yükün bölünmesi gerekmektedir.
Tarımda, çiftçilerimizi verim düşüşlerinin yanı sıra fiyat dalgalanmalarından doğan zararlara karşı koruyan devlet destekli gelir koruma sigortasının 2023-2024 üretim döneminden itibaren ülke çapında hayata geçirilecek olması sevindiricidir.
ŞANLITÜRK: SİGORTA SEKTÖRÜNDE ADİL REKABET ORTAMI OLUŞTURULMALIDIR
Sigorta sektöründe aracılık faaliyetleri dört ana dağıtım kanalı üzerinden yapılmaktadır.
Sigorta acenteleri, brokerler, banka şubeleri ve dijital kanallar üzerinden yapılmaktadır. Bu dağıtım kanallarının mevzuatları birbirinden ayrıdır.
Bu kanalların kendi aralarında daha adil bir rekabet ortamı oluşturulmalıdır.
Acenteler faaliyetleri ile ilgili onlarca kurala tabi iken broker ve bankalar sigortacılık faaliyetleri ile ilgili acentelere uygulanan kuralların hiçbirine tabi değildir.
5684 sayılı sigortacılık Kanunu değiştirilerek Sigorta acenteleri, brokerler ve banka şubeleri çatı kanunu ile aynı mevzuatlarla yönetilmelidir.
ŞANLITÜRK: VERİLECEK TEŞVİKLERLE 75 BİN İLAVE İNSANIMIZA İŞ İMKANI SAĞLANACAK
İçinde bulunduğumuz teknolojik çağ gereği sigorta sektörü bilgi işleme ve dijitalleşme sürecindedir. Bu nedenle sigorta acentelerine teknolojik yenileme teşviki verilmesi ve KDV muafiyetleri gereği KDV’siz ürün satın almalarının önü açılmalıdır.
Sektörün adil rekabet ortamında çalışmasının teşviki amacıyla sektöre giriş çıkış serbestliğinin şartları yeniden oluşturulmalıdır.
Dağıtım kanallarının rekabeti ve birbirleri ile ilişkilerinin sınırları çizilmeli, tanımları yapılmalıdır.
Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin; sermaye yeterlilik, karşılık hesapları, olası hasar rakamları, tek bir branş üzerine yoğunlaşmaları gibi konular denetlenmeli ve olası mağduriyetlerin önüne geçilmelidir.
Kurumun giderleri sorumlu olduğu finansal kuruluşların bilançoları üzerinden hesaplanan katılım paylarından karşılanmaktadır. Genel bütçeden kuruma herhangi bir ödenek tahsisi yapılmamaktadır. 2024 yılı için Kurumun bütçe büyüklüğü 327 milyon 500 bin TL olarak öngörülmüştür. Öngörülen bu 2024 yılı bütçesinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bütçeye kabul oyu vereceğimizi belirtiyorum.
ŞANLITÜRK: TEŞVİK PROGRAMLARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR
Ülke genelinde istihdamın artırılması ve Üretime destek olunması açısından teşvik politikalarının gözden geçirilmesi, özellikle işverenlerin ihtiyacı olan mesleklerde Kurs ve İşbaşı Eğitim Programlarının piyasa şartlarına göre yeniden düzenlenmesi işverenler tarafından beklenmektedir.
Geçmişte uygulanan ilave istihdam teşviklerinin tekrar gündeme alınması (SGK primlerinin tamamının belli şartlarda İŞKUR tarafından ödenmesi)
6111 sayılı kanunla getirilen Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgelerine göre teşvik sisteminin gözden geçirilerek, kişilerin 6 ay işsiz olma şartının esnetilmesi.
Genç işsizliğin önlenmesi ve gençlere beceri kazandırılması için program şartlarının kolaylaştırılması, program sonrası istihdam sürelerinin uzatılmasının teşviklerle desteklenmesi
Sahadan gelen şikâyetlerde özellikle belli sektörlerde İŞKUR programları kapatılmış toptan perakende ticaret ve çağrı merkezlerinden bu yönde talepler geliyor. Bu anlamda sektörlerin önünün açılması gerekmektedir.
Engelli istihdam zorunluluğu, yerinde ve sosyal bakımdan da gerekli bir uygulama. Ancak tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde özellikle de inşaat sektöründe belli sayının üzerinde engelli istihdamı çeşitli zorluklar barındırıyor. Bu bakımdan Özel sektörde Eski hükümlü istihdamının engelli açığı yerine kabul edilmesi bir başka mağdur kesimin de sosyal anlamda desteklenmesini sağlayacaktır.
Mesleki yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen mesleklerle ilgili, Belge almayı, önceden olduğu gibi özendirici, kolaylaştırıcı geçici bir düzenleme yapılması
ŞANLITÜRK: İŞVERENLERE SAĞLANAN ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ ARTTIRILMALI
Asgari ücretin konuşulduğu bu günlerde şu anki uygulamada;
Devletimiz 01/07/2023 – 31/12/2023 Döneminde Sigortalı Başına 500 TL Asgari Ücret Desteği Vermektedir. 01/01/2024 Tarihinden itibaren İşverenlerin İşçi Maliyetini Düşürmek İçin Bu desteğin yükseltilmesi istihdamın korunması adına daha Uygun Olacaktır. Bu Sayede İşverenler Rahat Bir Nefes Alacak Asgari Ücret Artışı Nedeniyle Olası İşçi Çıkışlarının Önüne Geçilecektir.”