Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 12:50 ALTINFINDIK , VALİ EROL’U AĞIRLADI
- 12:28 NİZAMETTİN MAHALLESİ’NİN GELECEK 5 YILI PLANLANDI
- 12:26 ÖĞRETMENLERDEN VALİ EROL’ A ZİYARET
- 12:22 “ÖĞRETMENLİK EN KUTSAL MESLEKTİR”
- 12:18 “YASA DIŞI TÜTÜNÜN VERGİ KAYBI 100 MİLYAR LİRA”
- 12:13 MOTORLU KARA TAŞITLARI, EKİM AYI İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI
- 11:59 GÜVENLİ DOĞAL GAZ KULLANIMI İÇİN BUNLARA DİKKAT!
- 11:36 ŞEYHOĞLU’NDAN, “ÖĞRETMENLERİN HAL-İ PÜR MEALİ”
- 11:02 KOKARCA İLE MÜCADELE HIZ KAZANDI
- 11:02 “ÖĞRETMEN AKADEMİSİ” PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ
- 10:33 ORDU’DA AVCI DÜDÜK ÇALACAK
- 10:33 1.AMATÖR DE 2.HAFTA HEYECANI
- 10:33 SÜPERLERİN 4 MAÇLI GÜNÜ
- 10:33 ORDU 67 LİDERLE KAPIŞACAK
- 16:02 Erkılınç: Kurumumuz resmî ilan hakedişlerinin garantörüdür
FINDIK ÜRETİSİNDEN TMO’YA İLGİNÇ TEKLİF!
Fındık üreticilerinden ilginç bir öneri geldi. Henüz serbest piyasada fiyatlar oluşmamışken, üreticiler gelecek yıllar için Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO), yıl içerisinde avans uygulaması teklifinde bulundular.
Fındık fiyatlarına her ne kadar tepkiler sürse de, üreticilerin bir gözü de serbest piyasada oluşacak rakamlarda. Özellikle yıllardan beri süre gelen bir gelenek üzerine fındığı üzerinden yıl içerisinde avans mukabili borç alan fındık üreticileri serbest piyasada oluşacak olan fiyatı da çok merak ediyor.
Bu arada serbest piyasada yeni sezon fiyatının oluşması bugünlerde henüz çok erken olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü serbest piyasa dediğimiz sanayici, tüccar ve manavın gözü de Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Ferroro ve Fiskobirlik’in belirleyeceği rakamları bekliyorlar.
Bu sene kıran kırana bir rekabetin yaşanacağı şimdiden belli ama görünen köyde kılavuz istemiyor. Fındığı her kim alırsa alsın TMO’da 82.50 TL iken serbest piyasanın da bunun üzerine çıkmayacağı gibi çokça da altında borçlu olan üreticinin elinden yine söküp alacak.
Görüşlerine başvurduğumuz bazı üreticiler; “Serbest piyasa hakkında bir rakam telaffuz etmek istemiyoruz. Etmemizde doğru olmaz. Borcumuz, harcımız aldı başını gidiyor. Tüccara, manava versek bir dert, vermesek iki dert çünkü yıl içerisinde düğünlerimiz için, cenazelerimiz için, çocuklarımızın eğitim giderleri için, sağlık harcamalarımız için hep tüccarın, manavın kapısına dayanıyoruz.
TMO’da avans uygulaması yok ki, esas böyle bir uygulamayı başarabilseler, bizde serbest piyasaya yok pahasına fındık vermemiş oluruz. Üreticinin yıl içerisinde ki zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için her üçer aylık dönemlerde avans çeki uygulaması başlatabilmeleri Türk Tarımı adına da önemli bir gelişme olur.
Böylece Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan fındık üreticilerine uygulanacak olan bu proje hem diğer tarım ürünleri üreticilerine hem de bütün dünyaya örnek olmuş olur. Böyle bir zihniyete ve projeye başta Ordulu Milletvekillerimiz ve bölge milletvekillerimiz de kafa yorarak meseleyi Meclise taşırlarsa Allah katında da büyük bir sevaba girmiş olurlar.
Yeni Türkiye Yüzyılında her şeyi başaran iktidar, bu kadar pratik bir projeyi mi başaramayacak? Biz artık fındık üreticileri olarak ne tekelcilere ne de serbest piyasa kurban gitmek istemiyoruz. Elimizden tutarsa devlet babamız tutsun. Gerisi hikaye” diye konuştular. (HABER: ŞAFAK DELİÇAKAR)