Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 17:17 ORDU TURİZM GELİŞTİRME KURULU TOPLANTISI YAPILDI
- 16:16 VALİ EROL, AYBASTI AFET KONUTLARINI İNCELEDİ
- 15:32 KENT LOKANTASI’NA KARDEŞ GELİYOR
- 14:54 KADINLAR HEM ÜRETİYOR HEM KAZANIYOR
- 14:53 DÜZENSİZ GÖÇMENLERE GEÇİT YOK
- 14:53 TIBBİ ATIKLAR BERTARAF EDİLİYOR
- 13:38 KIRANLI, POLİS TEŞKİLATININ 180. YILINI KUTLADI
- 13:23 ALTAŞ, ÖZER’E TEŞEKKÜR ETTİ
- 12:48 AĞAÇLAR KORUNACAK
- 12:46 BAŞKAN GÜLER’DEN 180. YIL KUTLAMASI
- 12:35 KÂĞIT BORDRO KULLANIMI İŞ DAVALARI RİSKİNİ ARTIRIYOR
- 12:34 TES’DEN MAĞDUR OLAN MESLEKTAŞLARA ÖNEMLİ DESTEK!
- 12:13 OAL, GELENEĞİ BOZMADI, ROTA ÇANAKKALE
- 11:54 YILMAZ: ÇARE EK ZAM VE REFAH PAYIDIR
- 11:53 ZENGİN: BAŞVURULARIMIZI YAPTIK!
Göl ve sulak alanlara düzenleme

Göllerin ve sulak alanların bütüncül bir şekilde koruma, kullanma dengesi gözetilerek, muhafaza edilmesi amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun imzaladığı "Göller ve Sulak Alanlar Eylem Planı Genelgesi" yürürlüğe girdi.
Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, her geçen gün küresel iklim değişikliği etkisinin daha fazla hissedildiğini belirtti.
Su kaynaklarının korunması ve doğru kullanımının büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, göllerin ve sulak alanların bütüncül bir şekilde koruma, kullanma dengesi gözetilerek muhafaza edilmesi amacıyla Bakanlık tarafından "Göller ve Sulak Alanlar Eylem Planı" hazırlandığını aktardı.
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Eylem Planı'nın sorumlu bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar tarafından hassasiyetle ve bütün imkânlar seferber edilerek, disiplinli bir şekilde uygulanması ve planlanan eylemlerin belirlenen takvime uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla 2017/1 sayılı "Göller ve Sulak Alanlar Eylem Planı Genelgesi"ni 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü'nde imzaladığını ve genelgenin yürürlüğe girdiğini bildirdi.
Türkiye'deki doğal göller ve sulak alanlarda karşılaşılan başlıca sorunların su miktarındaki azalma, biyolojik çeşitliliklerin karşı karşıya kaldığı tehdit ve su kalitesindeki bozulmalar olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Eroğlu, doğal göllerde ilk karşılaşılanın kirlilik problemi ile "ötrofikasyon" olarak da adlandırılan fitoplanktonların ve alglerin (yosunların) aşırı artışı olduğunu ifade etti.
web_a Sultansazlığı
"303 Göl ve Sulak Alanda Çalışma Yapılacak"
Türkiye'de doğal veya insan kaynaklı ekolojik ve hidrolojik olumsuz etkilere maruz kalan kritik göl ve sulak alanların belirlenerek, bu alanlar üzerindeki etkilerin tespit edilmesi, mevcut durumlarının korunarak daha iyi ekolojik durum için telafi edici tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Eroğlu, hidrolojik çalışmaların su miktarının korunması ve iyileştirilmesinin de büyük önem taşıdığını dile getirdi.
web_su1
Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Eylem Planı kapsamında 25 havzada bulunan 303 göl ve sulak alanda çalışma yapılacak. Tabii göllerin su kütlesi ve havza sınırları esas alınarak, hayata geçirilecek eylem planıyla, doğal göl ve sulak alanlarda meydana gelen su seviyesindeki düşüşlerin önlenmesi amaçlandı. Ayrıca doğal göl ve sulak alanların ekolojik yapısının korunması, doğal göl ve sulak alanların yeraltı sularını beslemedeki fonksiyonlarının devamlılığının sağlanması doğal göl ve sulak alanların mevcut kullanım amaçlarının sürekliliğinin temin edilmesi, ekolojik çevrim, kuş yollarının olumsuz yönde etkilenmesinin önlenmesi hedeflenmiştir."
web_sulak_alanlar (2)
Eylemler Altı Ana Başlıkta Toplandı
Eylem Planı kapsamındaki tedbirler ve eylemlerin altı ana başlık altında toplandığını, bunların her birinin gerçekleştirilmesi ve ilgili kuruluşlar ile havzalarda uygulanma sıralarının, "iş planı takvimi"yle ortaya konduğuna işaret eden Prof. Dr. Eroğlu, şunları kaydetti:
"Söz konusu eylem planı kapsamında doğal göllerin envanterlerinin çıkarılması, doğal göllerin tabanlarının topoğrafik ölçümlerinin belirlenmesi, doğal göllerin su bütçesinin tespit edilmesi, baskı ve etki bileşenlerinin ve kirletici parametreler için özümleme kapasitesinin belirlenmesi, doğal göllerin izlenmesi ve su kalitesinin belirlenmesi ve doğal göllerin su kalitesinin ve miktarının iyileştirilmesi çalışmaları yapılacaktır."
"Göller ve Sulak Alanlar Eylem Planı ve Genelgesi"ne Orman ve Su İşleri Bakanlığı "www.ormansu.gov.tr" web sayfasından ulaşılabilecek. (Ordu Yeni Haber)