Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 14:44 EKİPLER HAZIR!
- 14:32 “ÖĞRETMENLERİMİZ BAŞIMIZIN TACI”
- 13:54 FATSA HATİPLİ’DE YOL SEVİNCİ
- 13:55 ORDU, KIŞ ÇİÇEKLERİ İLE SÜSLENİYOR
- 12:50 ALTINFINDIK , VALİ EROL’U AĞIRLADI
- 12:28 NİZAMETTİN MAHALLESİ’NİN GELECEK 5 YILI PLANLANDI
- 12:26 ÖĞRETMENLERDEN VALİ EROL’ A ZİYARET
- 12:22 “ÖĞRETMENLİK EN KUTSAL MESLEKTİR”
- 12:18 “YASA DIŞI TÜTÜNÜN VERGİ KAYBI 100 MİLYAR LİRA”
- 12:13 MOTORLU KARA TAŞITLARI, EKİM AYI İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI
- 11:59 GÜVENLİ DOĞAL GAZ KULLANIMI İÇİN BUNLARA DİKKAT!
- 11:36 ŞEYHOĞLU’NDAN, “ÖĞRETMENLERİN HAL-İ PÜR MEALİ”
- 11:02 KOKARCA İLE MÜCADELE HIZ KAZANDI
- 11:02 “ÖĞRETMEN AKADEMİSİ” PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ
- 10:33 ORDU’DA AVCI DÜDÜK ÇALACAK
KAHVERENGİ KOKARCA UYARISI!
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, başta fındık olmak üzere meyve ve sebzelere büyük zarar veren kahverengi kokarca zararlılarına karşı üreticileri uyardı.
İl Tarım Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Ordu’da yoğun olarak görülmese de kahverengi kokarcanın ilkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce gereken tedbirlerin alınması istendi.
Türkiye’de varlığı ilk defa 2017 yılında tespit edilen Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) tahripkar ve istilacı bir türdür. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ürünlerde zarar yapan polifag bir zararlı olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:
YAZ GELMEDEN ÖNLEMİNİZİ ALIN
“Ordu İlimizde çok yoğun bir şekilde görülmeyen bu zararlı, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmamakla beraber yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır. İlkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekanik mücadele (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) yıl içerisinde oluşabilecek popülasyon artışını engelleyecektir.”
Bu arada zararlı organizmanın yaşayışı, zararı ve kışlak çıkışı öncesi yapılacaklar ile ilgili olarak İl Müdürlüğünce, il ve ilçe teknik personellerine yönelik olarak çevrimiçi eğitim verildi.
Eğitime Bakanlığa bağlı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Mansur Uluca da konuşmacı olarak katıldı.
Öte yandan zararlı ile mücadele metodları ve konu ile ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin Ordu İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine ziyaret ederek gerekli bilgilerin alınabileceği de verilen bilgiler arasında yer aldı.
(Haber Semra GENÇOSMANOĞLU)