Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 15:23 ŞEHİR HASTANESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI
- 14:17 OBB’DEN KAR SEFERBERLİĞİ
- 14:16 ULV SİSTEMİ İLE BAŞARDIK!
- 14:02 TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR
- 14:00 KIRSALDA KARLA MÜCADELE BAŞLADI
- 13:58 ÖMER OKUMUŞ YAD EDİLDİ
- 13:09 “MAĞDURİYETLERİ GİDERMEK İÇİN SAHADAYIZ”
- 12:47 ŞANLITÜRK: NEVRUZ, TÜRK’ÜN BAHAR BAYRAMIDIR!
- 12:47 ORDU YAT VE DENİZ SPOR KULÜBÜ BAŞKANINI SEÇTİ
- 11:48 “GRİP ZATÜRREYE DÖNÜŞÜRSE HAYATİ RİSK OLUŞTURABİLİR”
- 11:45 SARAYCIK’TA IŞIL IŞIL OLDU
- 11:42 GENÇLERE YENİ SİSTEMİ ANLATACAK
- 11:30 2024 YILI İŞSİZLİK RAKAMLARI AÇIKLANDI!
- 11:24 RAMAZAN ETKİNLİKLERİ SÜRÜYOR
- 11:17 OBB İLE ODÜ ARASINDA 'ANNE ÜNİVERSİTESİ’ PROTOKOLÜ
FİLİZ GÜVESİ MÜCADELESİNİ İHMAL ETMEYİN!!!

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü "Fındık Filiz Güvesi" zararlısına karşı mutlaka zirai mücadelenin yapması gerektiğini belirterek vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Konuyla ilgili Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Fındık Filiz Güvesi önemli fındık zararlılarından biri olup, fındığa özel bir zararlıdır. Taze sürgünlerin içine girip beslenmek suretiyle zarar yapmaktadır. İlk zarar belirtileri Temmuz ayında yapraklarda görülür. Bulaşmaya bağlı olarak verim kaybı meydana getirdiği için uç kurumalarına neden olmaktadır. Zararlının en belirgin özelliği; zarar gören sürgünler yere düşmeyip bir ağ ile dala yapışmış olarak durmasıdır.
Zararlı ile mücadelede; kültürel önlem olarak; larvaların ördükleri ağlar ile kuruyan sürgünler kesilip bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
Bu zararlıya karşı ilaçlamaya karar vermeden önce bulaşık olan bahçelerde bir ön sayım yapılarak mücadeleye gerek olup olmadığına karar vermek için 1-10 da olan bahçelerde 10 Ocak, 11-30 da olan bahçelerde 20 ocak ve 30'dan da büyük bahçelerde 30 ocak işaretlenir. Her işaretli ocaktan alt, orta ve üst kısımlarından 10'ar olmak üzere toplam 30 yaprak alınıp, zarar belirtisi olanlar sayılır. Zarar görmüş yaprak sayısı % 15 olduğunda kimyasal mücadele yapılır.
Larvaların erkek organlara veya kozalaklara göç ettiği yaprak döküm başlangıcından Eylül sonlarına kadar ilaçlama yapılmalıdır.
Fındık filiz güvesine karşı etkili bir mücadele için çiftçilerin İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederek teknik tavsiyelere uygun olarak ilaçlama yapmaları, mücadeledeki başarıyı artıracaktır.