Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 16:36 52 ORDU, GALİBİYETİ UNUTTU
- 16:37 ORDUSPOR 1967, ERCİYES’E TESLİM
- 13:48 ŞANLITÜRK, KARIŞ KARIŞ İLÇELERİ GEZİYOR
- 13:31 MHP’Lİ ÖZÇELİK’İN ACI GÜNÜ
- 13:25 FARK ÖDEMELERİ BAŞLIYOR!
- 13:25 BAYRAMDA 34 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
- 13:11 GASTRONOMİDE ORDU FARKI
- 12:40 “DİZİ VE FİLMLERİMİZ BİRER KÜLTÜR ELÇİSİDİR”
- 12:37 BAŞKAN TEPE’DEN YOĞUN BAYRAM MESAİSİ
- 11:54 YETİM VAKFI RAMAZAN'DA 29 ÜLKEYE ULAŞTI
- 11:52 KIŞ LASTİĞİNİ ÇIKARIRKEN DİKKAT!
- 10:25 GRUP MERKEZLERİ AÇIKLANDI
- 15:22 FINVER KALDIĞI YERDEN!
- 15:01 BAYRAM DOLU DOLU GEÇTİ
- 14:49 “HİZMET DOLU BİR YILI GERİDE BIRAKTIK”
TEMİZ’DEN, FINDIK ÜRETİCİSİNE DOĞRU OLAN YÖNTEMLER

Saadet Partisi (SP) Ordu İl Başkanı Av. Erkan Temiz, fındık üreticisine sahip çıkılması yönünde doğru olan yöntemi yaptığı basın açıklamasıyla kamuoyu ile paylaştı.
Temiz; “Üreticinin emeğinin ve alın terinin FERRERO ve fiili ortakları olan yabancı emperyalist sermaye tarafından sömürülmesini engellemek için yapılması gerekenler şunlardır; Tarım Bakanlığı ve TMO ile görüşülerek fındık alım şartlarının yeniden belirlenmesi. TMO'nun, fındık üretimi yapılan bütün ilçelerde alım noktaları oluşturmasının sağlanması. Randevuların 5 günü geçmemesi. TMO'nun üretilen fındığın tamamını alacağını açıklaması ve uygulaması, her hangi bir kota sınırının olmaması, kotanın kaldırılması gerekir.
Fındık bedellerinin, satım sonrasında hemen ödenmesi gerekir. Fındık fiyatının, maliyet + %30 refah payı şeklinde yeniden belirlenmesi ki bu hesaplama ile fiyat 20 Tl olacaktır. TMO tarafından alınan fındıkların yılbaşından evvel satılmayacağı ve alınan fındığın, alım fiyatının altında asla satılmayacağının ilan edilmesidir” dedi.
Üreticiyi, tekelci yabancı sermaye karşısında koruyacak bir sistem uygulanmalıdır diyen Temiz, açıklamasına şöyle devam etti; “Bu şartların sağlanması halinde, üretici fındığını gönül rahatlığı ile TMO'ya götürebilecek, hiç bir zorlukla karşılaşmadan ürününü satıp bedelini peşin olarak alabilecektir. Bu durumda, fındık satın almak zorunda olan özel sektör TMO'nun fiyatının üstünde bir fiyat vererek fındığı almak zorunda kalacaktır. Bu durumda fındık fiyatları mutlaka 18-20 Tl civarına çıkacaktır.
TMO'nun bunları yapması halinde, fındık için yapacağı alım harcaması daha da düşecektir. Çünkü serbest piyasa, daha yüksek bir fiyatla fındığı satın almak zorunda kalacağı için üretici tüccara yönelecektir. Bu durumda üretici kazanacak, yerli sermaye kazanacak, Türkiye kazanacaktır.
Bu sistemin kurulması yani tekelci sermaye karşısında üreticinin korunmasını sağlayacak sistemin kurulması, anayasanın bir gereği olup, sosyal devlet anlayışının bir zorunluluğudur” diye konuştu.