Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 15:38 ÇAYBAŞI’NDA UYUŞTURUCU OPERASYONU
- 15:13 BÜYÜKŞEHİR 7/24 SAHADA
- 15:09 ACİL DURUMLARA İLİŞKİN HAZIRLIK TOPLANTISI YAPILDI
- 14:45 ŞEHİR HASTANESİNE OBB DESTEĞİ
- 14:38 YILDIZ SOKAK’TAKİ ÇALIŞMALARDA SONA GELİNDİ
- 14:34 RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMA VE ZİYARET PROGRAMI BELLİ OLDU
- 14:24 DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI
- 14:11 TÜİK İŞSİZLİK ORANINI AÇIKLADI
- 14:07 “TİYATRO İNSANLIĞIN ORTAK MİRASIDIR”
- 14:04 SIFIR ATIK GÜNÜ DOLAYISIYLA ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 13:54 YEŞİLAY GÖNÜLLÜLÜĞÜ YAYGINLAŞTIRIYOR
- 13:36 RAYLARDA YAPAY ZEKA DÖNEMİ
- 13:01 GENÇLERİN FUTBOL DOLU GÜNÜ
- 13:00 KİM ŞAMPİYON OLACAK?
- 13:00 26.HAFTA GÖRÜNÜMÜ
FINDIK BAHÇELERİNE AZOTLU GÜBRE UYARISI

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındıkta azotlu gübre uygulamasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda üreticileri uyardı. Fındıkta gübre uygulaması zamanının yaklaştığını bildiren Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Canlılarda beslenme sürdürülebilir ve yaşamın tamamını kapsayacak şekilde öngörülerek uygulamaya geçilmelidir. Bunun için topraklarımızın besleme kapasitelerini toprak tahlilleri ile belirleyip hazırlanacak gübreleme raporları eksiksiz uygulanmalıdır. Fındık tarımında bu zamanda azotlu gübrelerin ikinci yarısını toprakla buluşturup fındıklarımızı beslemeye devam etmeliyiz. Fındık bu dönemde üzerindeki çotanak taslaklarını hasada kadar büyütecek ve önümüzdeki yılın sürgün ve meyve gözlerinin oluşumu için yoğun bir şekilde bitki besin elementlerine ihtiyaç duymaktadır. Bu dönemde bitki besin elementleri eksiği, eksikliğin şiddetine göre üzerindeki mevcut meyvelerin dökümüne kadar giden süreci başlatabilir. Üzerindeki mevcut meyvesini döken bir fındık bitkisinin gelecek seneye hazırlık yapması da beklenemez.
Hasada kadar olan dönemde, açan karanfillerin (Dişi Çiçekleri) dökümüne neden olan bazı etmenler bulunmaktadır. Bu etmenlerin en önemlileri gübreleme ve zirai mücadele uygulamasında yaptığımız eksiklikler olduğunu unutmayalım. Eğer bunlara dikkat edersek açan karanfilleri hasada meyve olarak taşımak bizim elimizdedir. Güçlü bitki, güçlü ve pişkin yıllık sürgün demektir. Güçlü yıllık sürgün ise çoklu çotanak ve randımanlı taneler demektir.
Gelin fındıklarımızı aç bırakmayalım. Emeğimizin karşılığını bundan önce verdiği gibi bundan sonra da verecektir. Toprak tahlili sonuçlarına bağlı kalarak azotlu gübrenin ikinci yarısını uygulayalım. Şayet analiz yaptırmadıysak organik maddenin az ve pH'nın düşük olduğu yerlerde takriben 750 gr/ocak % 26 N CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat ) gübresi, pH'nın yüksek olduğu yerlerde 900 gr/ocak % 21 N Amonyum Sülfat ( Şeker Gübresi) ikinci azotlu gübre olarak yeterli olacaktır.