Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 15:23 ŞEHİR HASTANESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI
- 14:17 OBB’DEN KAR SEFERBERLİĞİ
- 14:16 ULV SİSTEMİ İLE BAŞARDIK!
- 14:02 TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR
- 14:00 KIRSALDA KARLA MÜCADELE BAŞLADI
- 13:58 ÖMER OKUMUŞ YAD EDİLDİ
- 13:09 “MAĞDURİYETLERİ GİDERMEK İÇİN SAHADAYIZ”
- 12:47 ŞANLITÜRK: NEVRUZ, TÜRK’ÜN BAHAR BAYRAMIDIR!
- 12:47 ORDU YAT VE DENİZ SPOR KULÜBÜ BAŞKANINI SEÇTİ
- 11:48 “GRİP ZATÜRREYE DÖNÜŞÜRSE HAYATİ RİSK OLUŞTURABİLİR”
- 11:45 SARAYCIK’TA IŞIL IŞIL OLDU
- 11:42 GENÇLERE YENİ SİSTEMİ ANLATACAK
- 11:30 2024 YILI İŞSİZLİK RAKAMLARI AÇIKLANDI!
- 11:24 RAMAZAN ETKİNLİKLERİ SÜRÜYOR
- 11:17 OBB İLE ODÜ ARASINDA 'ANNE ÜNİVERSİTESİ’ PROTOKOLÜ
YABANCI OT MÜCADELESİNE DİKKAT

Ordu Tarım İl Müdürlüğü fındık bahçelerinde yabancı otlarla mücadele konusunda üreticilere uyarılarda bulundu.
Konuyla ilgili Ordu Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; İlimizde fındık tarımı yapılan alanlarda iklimin ılıman, yağışlı ve nemli olması nedeniyle yabancı ot yoğunluğu artmakta ve dolayısıyla çiftçilerimizi mağdur etmektedir. Yabancı otlar fındığın yer, su, ışık ve besin maddelerine ortak olmak suretiyle zarar yapmaktadır. Dar ve geniş yapraklı tek yıllık yabancı otların yanında, ısırgan ve böğürtlen gibi çok yıllık bitkiler hızla gelişerek verimi olumsuz yönde etkilemekte, fındık bahçelerini kısa sürede kaplayarak bazı kültürel işlemler ile hasat yapılmasını zorlaştırmaktadır.
Yabancı otlara karşı kimyasal ve mekanik olmak üzere iki türlü mücadele yöntemi mevcuttur. İlimiz arazilerinin eğimli, dik ve engebeli olması ve yine ilimizin aşırı yağış alması nedeniyle kullanacağımız yabancı ot ilaçlarının, başta toprak erozyonuna, bal arılarının zehirlenmesine sebep olmaktadır. Yine yağmur suları ile birlikte hızla içme sularına ve derelere karışmak suretiyle toprak, su ve çevre kirliliği oluşturmaktadır. Su kirliliğinin sonucunda başta balıklar olmak üzere suda yaşayan diğer canlılar, insan ve hayvanlarda kronik zehirlenmelerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Ayrıca yabancı ot ilaçları toprağın doğal yapısının bozulmasına, zamanla toprakta fonksiyonel tuzlanmaya neden olmakta ve fındık bitkisinin topraktaki bitki besin maddelerini alamamasına neden olmaktadır.
Fındık bitkisi iklim olarak Karadeniz iklimine daha yatkın bir bitki olduğundan yabancı otların kimyasallarla yok edildiği alanlarda yaz sıcaklıklarından bitkinin olumsuz etkilendiği gözlenmektedir. Bunun için tırpan ve motorlu ot tırpanı kullanarak toprak yüzeyinde bitki anızlarının bulundurulması ile bu olumsuz etki azaltılmaktadır.
Fındık bahçelerindeki yabancı otların üzerinde fındık zararlılarının doğal düşmanı olarak bilinen faydalı böcekler bulunmakta olup, kimyasallar kullanıldığında bu faydalı böceklerin doğal yaşam alanları yok olmaktadır. Yabancı ot kimyasalları kullanıldığında bu faydalı böceklerin barınacakları alan kalmadığından öldükleri, dolayısıyla fındığa zarar veren zararlı böcek yoğunluklarının da arttığı bilinmekte buda zararlılarla mücadeleyi zorlaştırmakta ve maliyetini artırmaktadır. Kimyasal mücadele kısmi olarak bulaşmanın çok yoğun olduğu alanlar ile mekanik mücadele yapılamayacak alanlarda lokal olarak yapılmalıdır.
Mekanik mücadele de yabacı otlar mutlaka tohum bağlamadan önce biçilmeli, fındık bahçelerinde yabancı ot populasyonunu azaltmaya yönelik olarak yanmış ahır gübresi kullanılmalı, ısırgan ve böğürtlen gibi çok yıllık bitkiler ile odunsu bitkiler sökülerek yok edilmelidir.
Üreticilerimize yabancı otlara karşı öncelikle mekanik mücadeleyi öneriyor, gelecek nesillere daha az kirlenmiş bir çevre ve yaşanabilir bir doğa bırakmalarını öneriyoruz.