Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 15:50 ŞENTÜRK: NEVRUZ, BİRLİKTİR, KARDEŞLİKTİR!
- 14:22 ŞANLITÜRK: AYRIM YAPMADAN BÜTÜN BELEDİYELER DENETLENMELİDİR!
- 14:16 OBB ‘AŞI ORDUSUNU’ GENİŞLETİYOR
- 13:59 KIRSALDA KARIN ETKİSİ SÜRÜYOR
- 13:54 ORDU’DA FİDANLAR TOPRAKLA BULUŞTU
- 13:52 MHP: NEVRUZ KADİM BİR GELENEĞİMİZDİR
- 13:12 “ORMANLAR, GIDA VE SUYUN GÜVENCESİDİR”
- 12:58 BUZULLAR ERİYOR, DENİZ SEVİYESİ YÜKSELİYOR
- 12:32 ŞEYHOĞLU: BUNA HANGİ VİCDAN RAZI GELEBİLİR?
- 12:32 BUCAK’TA BASAMAKLAR DAHA KOLAY ÇIKILACAK
- 12:26 OAL’DEN HAKAN YÜKSEL’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
- 12:18 MİNİKLERDEN RAMAZAN KOLİSİ
- 12:11 YILMAZ: NEVRUZ BİZİM İÇİN MÜSTESNA BİR BAYRAMDIR
- 12:08 TÜİK: HANELERİN BAKIM HİZMETLERİNE İHTİYACI ARTIYOR
- 11:48 GÜNEY KORE’DEN DEPREMZEDELERE DESTEK
Arazi toplulaştırmasında ki hedef 8,5 milyon hektar

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, arazi toplulaştırmasında ki hedeflerinin 8,5 Milyon hektar olduğunu söyledi.
Aydın yaptığı açıklamada “Ülkemizin 2023 hedeflerine paralel olarak öncelikle ekonomik olarak sulanabilen 8,5 milyon hektar alanda modern sulama projeleriyle birlikte, eş zamanlı olarak arazi toplulaştırma projelerini de hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi.
Dünya nüfusunun hızla artmasına rağmen tarım yapılabilecek alanları artırmak imkânı bulunmamaktadır. Bu sebeple sınırlı sayılabilecek mevcut tarım topraklarından daha fazla verim alınmasını sağlayacak yol ve yöntemlerin bulunması gerekir diyen Aydın, şunları söyledi: “Bu yöntemlerden birisi ve en önemlisi dağınık, çok parçalı ve tarımsal altyapısı eksik olan parsellerin arazi toplulaştırma çalışmalarıyla yeniden düzenlenmesi ve kullanılmayan alanların tarıma kazandırılmasıdır.
Yaklaşık 28 milyon hektar tarım alanının bulunduğu ülkemizde verimliliği artırıcı tedbirlerin başında arazi toplulaştırması ve sulaması gelmektedir.
Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “Arazi Toplulaştırması” denilmektedir. Arazi toplulaştırma çalışmalarının amacı: Tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, iş gücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir.
TÜRKİYE’DE 14.2 MİLYON HEKTAR ARAZİ TOPLULAŞTIRMAYA UYGUN
Ülkemizdeki tarım alanlarının 14.2 milyon hektarı arazi toplulaştırması yapmaya uygun alanlardan oluşmaktadır. 2018 yılına kadar değişik kurum ve kuruluşlar tarafından 8.2 milyon hektar alanda sürdürülen arazi toplulaştırma çalışmalarında bu zamana kadar 3.2 milyon hektar alanda tapu tescil işlemleri tamamlanmıştır. Türkiye’de arazi toplulaştırması çalışmalarına ilk defa 1961 yılında Konya ili Çumra ilçesinde başlanmıştır. Bu gün itibari ile 3,2 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir.
28 HAZİRAN 2018 TOPLULAŞTIRMA İŞLERİ DSİ’NİN
Arazi toplulaştırması sadece tarım parsellerinin birleştirilerek daha büyük parseller elde etmek değildir. Arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de (sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb.) birlikte düşünülmesi gerekmektedir.
Bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ Genel Müdürlüğümüze verilmiştir. Daha önce yürütülen 356 adet arazi toplulaştırması ve tarla içi drenaj projesinin DSİ’ye devri gerçekleştirilmiş ve süratle çalışmalara başlanmıştır.
66 000 Hektar Alanda Tapu Tescil İşlemleri Tamamlandı
Devir işlemlerinin gerçekleştirildiği 28 Haziran 2018 tarihinden itibaren bu zamana kadar 90 milyon TL harcama gerçekleştirilerek 66 000 hektar alanda tapu tescil işlemleri tamamlanmıştır.
Genel Müdürlüğümüz, Ülkemizin 2023 hedeflerine paralel olarak öncelikle ekonomik olarak sulanabilen 8,5 milyon hektar alanda modern sulama projeleriyle birlikte ve eş zamanlı olarak arazi toplulaştırma projelerini de hayata geçirerek, kırsal kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Sulama Yatırım Maliyetlerinden Tasarruf Sağlanacak
Sulama projelerinde, kamulaştırmaya ve arazilerin parçalanmasına mani olmak için, kanalların ve yolların planlanması ve uygulaması, parsel sınırlarına bağlı kalmaktadır. Yani arazi sınırlarından geçirilmektedir. Parseller küçük, şekilleri düzensiz olduğundan kanal boyları gereğinden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmektedir. Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde ise; parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri %90 oranında azalmaktadır.
Arazi toplulaştırma çalışmalarının ekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacaktır. Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, toprağından kopması önlenmektedir. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az 2 kat artmaktadır.